TERRORAKSJON I OSLO - Νορβηγία: Εκρηξη βόμβας κοντά σε κυβερνητικά κτήρια στο Οσλο

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο, σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ. Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο γραφείο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο ο ίδιος είναι σώος. Το NTB μετέδωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ, που ηγείται του Εργατικού Κόμματος, δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της έκρηξης.
Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια στο κτήριο 17 ορόφων όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στα παρακείμενα κτήρια υπουργείων, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πετρελαίου που τυλίχτηκε στις φλόγες.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα στα κτήρια, ορισμένα από τα οποία έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.
Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως σημειώθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς σε εκδήλωση νέων του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος κοντά στο Όσλο, στο νησί Ουτόγια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως πυρ άνοιξε αδιακρίτως άνδρας που φόραγε ρούχα αστυνομικού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι. Όπως μετέδωσε η νορβηγική κρατική τηλεόραση, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου. Νεότερες πληροφορίες της νορβηγικής κρατικής τηλεόρασης κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς.
Σε δηλώσεις του μετά την έκρηξη ο Νορβηγός Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», πρόσθεσε όμως πως είναι πολύ νωρίς να πούμε αν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ασφαλείς, ενώ επισήμανε πως η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.
Σύμφωνα με την αστυνομία επρόκειτο για έκρηξη βόμβας και κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο έκανε γνωστό πως νοσηλεύονται ήδη 10 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους είναι σοβαρά τραματισμένοι.
Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εκτενείς καταστροφές στα κτήρια και καπνό να αναδύεται. Τουλάχιστον ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο ήταν ορατό στο δρόμο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα κάποια Μέσα να κάνουν λόγο για υποψίες περί έκρηξης παγιδευμένου οχήματος.
Όπως έγινε γνωστό ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του απόψε.
Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.               πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: