SOS Σάλος για την εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ !!!

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τον διπλασιασμό του χαρατσιού στα ακίνητα, κυρίως διότι εξαιρούσε την περιουσία της Εκκλησίας. Επειτα από εντονότατες διαμαρτυρίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ανακάλεσε και διευκρίνισε ότι από τον φόρο εξαιρούνται μόνο οι θρησκευτικοί και λατρευτικοί χώροι.Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ έσπασαν τα τηλέφωνα στη Βουλή και στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Εξαρχου από αγανακτισμένους βουλευτές που ζητούσαν στη σχετική απόφαση να συμπεριληφθεί και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Επίσης, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφθασαν σε σημείο να τηλεφωνήσουν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ζητώντας του να «διορθωθεί το λάθος, την ώρα που μακροχρόνια άνεργοι καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικά τέλη».Μάλιστα η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη εκφράζοντας την αγανάκτησή της στα «ΝΕΑ», είπε πως το γεγονός ότι εξαιρούνται χιλιάδες ναοί που βρίσκονται στη χώρα «είναι ντροπή, με υπερβαίνει και δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από τη Βουλή». Η βουλευτής Τρικάλων σημείωσε πως αυτό «ίσως είναι για μένα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», κάνοντας λόγο για εξόφθαλμη αδικία.
Επίσης ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε ότι «η σχετική ρύθμιση - που εξαιρεί τις εκκλησίες - μάς γυρίζει πίσω» και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει με ψυχραιμία σήμερα το θέμα «συνειδητοποιώντας την αδικία». «Πληρώνει ο κάθε πικραμένος, οπωσδήποτε πρέπει να μπει τέλος και στην Εκκλησία» είπε στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής Ιωαννίνων. Και η Μαρία Θεοχάρη σχολίασε ότι «πρέπει να συμβάλουν όλοι και στο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία θα πρέπει να πρωτοστατήσει».
1Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
 Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθενός επιμερίζεται και το τέλος.
2 Ποιος το πληρώνει;
Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
3Τι θα γίνει αν δεν πληρωθεί;
Κόβεται το ρεύμα και δεν επανασυνδέεται μέχρι να πληρωθεί. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις.
4Πώς υπολογίζεται;
Πολλαπλασιάζονται τα τετραγωνικά, με τον συντελεστή επιβάρυνσης σε ευρώ (ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου) και τον συντελεστή προσαύξησης ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου.
5Πότε θα πληρωθεί;
Σε δύο δόσεις, Οκτώβριο με Ιανουάριο για το 2011 και σε τέσσερις δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2012.
6Γνωρίζει η ΔΕΗ στοιχεία παλαιότητας
ακινήτων;
Ναι, γιατί χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
7Τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών;
Εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων.
8Ξέρει και ποιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;
Μόνο εφόσον έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Χρήση του μέτρου έχουν κάνει 330.000 πελάτες της ΔΕΗ.
9Το τέλος αγγίζει και πελάτες άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας;
Ναι.
10Αν αλλάξω εταιρεία;
Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το τέλος.
11Εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες;
Οχι. Πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ανάπηροι ή όσοι βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο θα πληρώσουν το μίνιμουμ της κλίμακας με συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, για ιδιοκατοικούμενο ακίνητο, ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ανά τ.μ.).
12Σε ποια ακίνητα επιβάλλεται;
Στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των ΟΤΑ.
13Πόσα έσοδα
προσδοκά το Δημόσιο;
2 με 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.


Seleo.gr News

Δεν υπάρχουν σχόλια: