VIDEO......«Πεδίο μάχης» οι παρελάσεις: Αποχώρηση Παπούλια από τη Θεσσαλονίκη, ένταση σε Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο και πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα με αποδοκιμασίες κατά πολιτικών

Πλήθος διαδηλωτών εισήλθε στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της. Ο Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης, εκφράζοντας τη λύπη του για όσα συμβαίνουν. «Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται.
Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη» 
Έκρυθμη ήταν η κατάσταση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.
Πριν ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαν την έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.
Από αποδοκιμασίες μαθητών χαρακτηρίστηκε και η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους, αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επισήμους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς, τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.
Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι, αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες, θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ’73» και «προδότες, προδότες, προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» («Αrbeid macht frei Dachau 1933″).
Η παρέλαση έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στην Πάτρα, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην Αγίου Ανδρέου, ένα γκρουπ διαδηλωτών, κρατώντας μαύρες σημαίες, φώναζε συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και στη συνέχεια κινήθηκαν στην εξέδρα των επισήμων, στην οποία εκείνοι δεν είχαν ανέβει ακόμα.
Διαδηλωτές κατέλαβαν το δρόμο, η παρέλαση διαλύθηκε πριν καν αρχίσει και αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, χωρίς να μπορούν.
Μάλιστα, οι διαδηλωτές έκαψαν στη μέση του δρόμου και μια γερμανική σημαία.
Ένταση επικράτησε και στο Ηράκλειο Κρήτης, με τους επισήμους να αποχωρούν    TOOK IT

Δεν υπάρχουν σχόλια: