ΔΝΤ: Γιατί επιβάλλεται το «μεγάλο κούρεμα» στο ελληνικό χρέος


Το «non paper» που δίνει την οικονομική πλατφόρμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα
Τη «χαριστική βολή» στην ελληνική προσπάθεια να αποφύγει η χώρα το «μεγάλο κούρεμα» της τάξης του 60% δίνει το ΔΝΤ με «non paper» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος σταθεροποίησης τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, με την οικονομία να επηρεάζεται περισσότερο από την ύφεση παρά από τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρει το Ταμείο.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να τηρήσει τα υπεσχημένα παρά τις δυσκολίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ωστόσο προσθέτει ότι απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις. Η έκθεση του ΔΝΤ έχει χρονική ορίζοντα χρόνου έως το 2030, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι τοποθετεί την πολυαναμενόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το έτος... 2021!
Το να καταστεί εξυπηρετούμενο το ελληνικό χρέος προϋποθέτει ένα φιλόδοξο συνδυασμό στήριξης από την πλευρά του κράτους και των ιδιωτών. Ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα απαιτείται ευρεία κρατική στήριξη, σημειώνει το Ταμείο. Και υπό την έννοια αυτή, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους εξαρτάται από την προσήλωση του δημόσιου τομέα στις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός διαπιστώνει τέσσερις λόγους για τους οποίους απαιτείται να αναθεωρηθεί η μέχρι τώρα στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης:
1. Η πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένου ότι η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί εφέτος (προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,50%) και το 2012 (προβλέπεται συρρίκνωση κατά 3%). Το ΔΝΤ προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 1,25% την περίοδο 2013-2014, μέση ανάπτυξη 2,66% την περίοδο 2015-2020 και μέση ανάπτυξη 1,66% την περίοδο 2021-2030.
2. Η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων.
3. Η καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος,
4. Η προβλεπόμενη καθυστερημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της (προβλέπεται για το 2021)
Για τους λόγους αυτούς το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να συσσωρεύεται ως ποσοστό του ΑΕΠ για να φθάσει στο 186% το 2013 και να υποχωρήσει μόλις στο 152% στα τέλη του 2020 και στο 130% στα τέλη του 2030. Το ΔΝΤ, ωστόσο, δεν αποκλείει λόγω της βαθιάς ύφεσης που θα επιφέρει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα μπορεί, σε περίπτωση που συνδυαστεί με δυσμενείς διεθνείς συνθήκες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια που θα επηρεάσουν αρνητικά το κόστος δανεισμού και της Ελλάδας παρά το ότι θα βρίσκεται εκτός αγορών, να εκτινάξει βραχυπρόθεσμα το ελληνικό χρέος στο 208% τα επόμενα χρόνια.
Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία ένας γενναίος υποστηρικτικός συνδυασμός και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όλων των πιστωτών της χώρας. Το ΔΝΤ συστήνει «εκτεταμένη, μακροπρόθεσμη και γενναιόδωρη κρατική στήριξη» εκ μέρους του δημοσίου τομέα και «βαθύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Εκτιμά συγκεκριμένα ότι με κούρεμα κατά το ήμισυ (50%) των ελληνικών οφειλών το ποσοστό του χρέους θα μειωθεί μόλις στο 120% το έτος 2020. Για δραστικότερη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Με ένα κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% των οφειλών, το χρέος θα μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, εκτιμά το ΔΝΤ.
«Αλλαγή πλεύσης από το ΔΝΤ»
Οπως σχολιάζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα, το ΔΝΤ αλλάζει το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη του χρέους. «Είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία της ΕΚΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής με το ΔΝΤ και γι΄αυτό το λόγο δεν δόθηκε κανένα επίσημο κείμενο στη δημοσιότητα», δήλωσαν στο ΒΗΜΑ αναλυτές που θεωρούν το non paper του Ταμείου δόθηκε στη δημοσιότητα για να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» για δραστικότερα μέτρα. «Φουσκώνουν τα νούμερα για να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερο κούρεμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.
Το NON PAPER του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ( στα αγγλικά)
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: