ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ;;Η φοροκάρτα μπαίνει στη ζωή μας....



Από τα γκισέ των τραπεζών θα μπορούν να προμηθεύονται από σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι την «Κάρτα Αποδείξεων», αν και υπάρχουν πολλά υποκαταστήματα που σήμερα δηλώνουν ακόμα αδυναμία να παρέχουν τη φοροκάρτα, που στόχο έχει να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των αποδείξεων – και τις Εφορίες από την … αποθήκευσή τους!
Η χρήση της φοροκάρτας είναι προαιρετική και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την προμηθευτούν ώστε να καταγράφουν σ' αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους και να «χτίζουν» έτσι το αφορολόγητο όριο εισοδήματός τους. Να σημειωθεί ότι πλέον το αφορολόγητο όριο «έπεσε» στα 5.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι οφείλουν να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους και μέχρι 15.000 ευρώ.Συνεπώς η χρήση  της φοροκάρτας στόχο έχει να «συγκεντρώσει» το σύνολο των «εξόδων» ενός εκάστου  φορολογούμενου και να βοηθήσει στην ‘ηλεκτρονική’ αποστολή τους στις φορολογικές αρχές.Η «Κάρτα Αποδείξεων», όπως είναι και η επίσημη ονομασία της, μοιάζει με πιστωτική κάρτα, αλλά σε αυτήν δεν θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου της. Είναι λευκού χρώματος και στο εμπρός μέρος της αναγράφεται η ονομασία «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη είναι εφοδιασμένη με μαγνητική ταινία, όπως ακριβώς και οι πιστωτικές κάρτες. Μετά την προμήθειά της ο κάτοχος θα την ενεργοποιεί είτε με SMS στον αριθμό 54053 της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο μήνυμα θα αναγράφει το ΑΦΜ του, θα αφήνει κενό και στη συνέχεια θα συμπληρώνει τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας. Εναλλακτικά θα μπορεί να την ενεργοποιήσει μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta .
Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει το απόρρητο των στοιχείων του κατόχου.
Το υπουργείο Οικονομικών  έχει συστήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης που θα απαντά σε ερωτήματα των φορολογουμένων για την φοροκάρτα, στο τηλέφωνο 211-0007111.
Πως θα λειτουργεί η φοροκάρτα
Σε κάθε συναλλαγή  μας, είτε με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν τη φοροκάρτα από τα ειδικά μηχανήματα POS (Point of Sales, τα ίδια μηχανήματα δηλαδή που τώρα χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές κάρτες) και θα καταγράφουν τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται μέσω των μηχανημάτων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Ούτε οι καταστηματάρχες, ούτε οι συναλλασσόμενες τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του κατόχου, ο οποίος όμως θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία των … αγορών του μέσω Διαδικτύου. Κι αυτό γιατί η ΓΓΠΣ θα περνάει σε τακτά διαστήματα τα στοιχεία της κάθε φοροκάρτας στην προσωπική «μερίδα» κάθε φορολογούμενου, που ονομάζεται «λογαριασµός αφορολογήτου». Και παράλληλα θα έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλει κάθε επαγγελματίας.
Την φοροκάρτα θα μπορούν να την προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τις τράπεζες:

Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, T-BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και από τις εταιρείες Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.     ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: