Η Ιστορία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας! The History of the Olympic Flame Lighting !


Το επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» στην ΕΡΤ, με τίτλο «Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ» είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και στο ιδιαίτερο τελετουργικό της. Η ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ, υπεύθυνη της χορογραφίας των ιερειών και της πρωθιέρειας, μιλάει για την πρώτη τελετή της αφής στην Αρχαία Ολυμπία, που έγινε για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936.
Παράλληλα, παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της λιτής χορογραφίας, τον τρόπο επιλογής των ιερειών και τη συνεργασία τους, τα έντονα συναισθήματα της μοναδικής εμπειρίας.
Ο ΝΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΝΕΛΗΣ, διευθυντής Λαμπαδηδρομίας 2004 και συλλέκτης ολυμπιακών δαδών, κάνει ιστορική αναδρομή στις τελετές της αφής και το συμβολισμό της, παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές της και την τεχνική οργάνωση της εκδήλωσης. Η ΛΑΛΟΥΛΑ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, σκηνογράφος -- ενδυματολόγος, περιγράφει την αρχαιοελληνική ενδυμασία των ιερειών και τα χαρακτηριστικά της, ενώ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, συνθέτης, τονίζει τη δυσκολία μουσικής σύνθεσης, κατάλληλης για μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Στη συνέχεια, η ΘΑΛΕΙΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ηθοποιός που είχε πάρει μέρος ως ιέρεια και πρωθιέρεια στην τελετή, αναφέρεται στο συμβολικό ρόλο της, στην πρωτόγνωρη συγκίνησή της και στην αρμονική συνεργασία με τη ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ. Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, ολυμπιονίκης, υπήρξε πρώτος λαμπαδηδρόμος και βίωσε μοναδικά συναισθήματα μέσα από αυτή την ιδιότητά του.

Τέλος, η ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ αναπολεί στιγμές από διάφορες τελετές, περιγράφει τις δυσκολίες τους, τονίζει τη σημασία του μηνύματος της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αρχειακά πλάνα από Ολυμπιακούς Αγώνες, από τη βράβευση Ελλήνων αθλητών, από τελετές αφής της φλόγας και επισημαίνεται η πολυετής προσφορά της ΜΑΡΙΑΣ ΧΟΡΣ στις επιτυχημένες χορογραφίες τους.

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2012/08/olympic-torch-history.html#ixzz232pCqrlr

Δεν υπάρχουν σχόλια: