Βίντεο δείχνει το ραδιενεργό νέφος που δέχτηκε όλη η Ευρώπη μετά το πυρηνικό δυστύχημα Με έτρωγε η περιέργεια,
όταν το καλοκαίρι πήγα Ουκρανία, να επισκεφτώ το Τσερνόμπιλ. Σαν τώρα
θυμάμαι πόσο επηρέασε τότε τη ζωή μας η έκρηξη του Πυρηνικού Σταθμού
Παραγωγής Ενέργειας στις 26/4 του 1986.
Δεν αφήναμε τα παιδιά να παίξουν έξω, δεν τρώγαμε γαλακτομικά,
μια φίλη της οικογένειας πήγε και έκανε έκτρωση, αν χρειαζόσουν
οδοντίατρο δεν δεχόσουν να σου κάνει ακτινογραφία.Αντιδράσεις, που μπήκαν στις μετέπειτα στατιστικές έρευνες (π.χ. σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία εκείνη τη χρονιά έγιναν 2.500 εκτρώσεις). Από τότε πολλές φορές που αναφερόταν στην κουβέντα η –έξω από εδώ– επάρατος νόσος, θυμόμαστε και το νέφος που έφτασε τότε στην χώρα, μετά την καταστροφή.
Πριν πάμε στην πόλη του Τσερνόμπιλ,προτιμήσαμε να επισκεφτούμε το αφιερωμένο μουσείο, που βρίσκεται στο Κίεβο. Νομίζω, είναι ένα απαράδεκτο μουσείο. Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες των κατοίκων της περιοχής, από παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές και των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στο σβήσιμο της πυρκαγιάς – με λεζάντες μόνο στα ουκρανικά και στα ρώσικα.
Όλο το στήσιμο έχει μια «ποιητική» ματιά. Οι μετά την καταστροφή φωτογραφίες είναι ελάχιστες. Φεύγεις με την αίσθηση πως είδες ένα αφιέρωμα σε μια παλιά εποχή, σ’ ένα παλιό μέρος, που απλά καταστράφηκε.
Δεν φεύγεις καθόλου προβληματισμένος για το τι κινδύνους μπορεί να κρύβει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Καθόλου θυμωμένος με την τότε ηγεσία που προσπάθησε να κρύψει το γεγονός κι έστειλε τους πυροσβέστες «γυμνούς» να σβήσουν την πυρκαγιά, παρασημοφορώντας απλά τη… μνήμη τους.
Το μόνο σοκαριστικό ήταν ένα βίντεο που έπαιζε σε κάποια γωνιά. Έδειχνε πως το ραδιενεργό νέφος κάλυψε την Ευρώπη –χωρίς να επισημαίνει το χρόνο παραμονής του σε κάθε χώρα. Δείτε, το. Τελικά το νέφος δεν κάλυψε μόνο τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπως έλεγαν.
Υ. Γ. Δεν πήγα, τελικά, στην πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου