Ποιες αποδείξεις ΔΕΝ θα περνάνε – Στο στόχαστρο οι δαπάνες

Ως γνωστό οι φοροαπαλλαγές, όλες οι δαπάνες ουσιαστικά που έχει ένας πολίτης και απαλλάσσονται (κατά ένα μικρό μέρος) από τον φόρο έχουν μπει στο στόχαστρο.Πλέον όμως φαίνεται ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες δαπάνες εκπίπτουν κατά 10%. Για παράδειγμα για μια δαπάνη 1.200 ευρώ το χρόνο ο φορολογούμενος έχει φοροελάφρυνση 120 ευρώ, το ποσό αυτό αφαιρείται δηλαδή από τν φόρο που πρέπει να πληρώσει.

Στις δαπάνες αυτές υπάγονται τα έξοδα για γιατρούς και εξετάσεις υγείας, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι δωρεές, τα ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων και ασθένειας, η διατροφή που κατέβαλε ο ένας πρώην σύζυγος στον άλλο, τα ενοίκια για κύρια κατοικία, τα δίδακτρα των παιδιών, αλλά και το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν.

Τώρα όλες αυτές οι δαπάνες οδηγούνται προς εξαίρεση απ' τη φοροαπαλλαγή. Μελετάται είτε η πλήρης κατάργηση του ποσοστού 10% επί των δαπανών, είτε η μείωσή του.

Ένα τρίτο σενάριο λέει ότι θα μπει πλαφόν, ακόμη μικρότερο, στο ποσό που εκπίπτει.

Για παράδειγμα να παραμείνει στο 10% το ποσοστό, αλλά το ποσό να μην ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Δηλαδή στην παραπάνω περίπτωση όποιος έχει έξοδα 1.200 ευρώ από δαπάνες υγείας αντί να απαλλαγεί από φόρο 120 ευρώ με βάση το 10% θα απαλλάσσεται μόνο για 100 ευρώ.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=165624&nslt=1&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια: