Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη - 101 χρόνια από τη γέννησή του


Όταν κανείς "πατσει" στο doodle της Google βρίσκει τα πάντα για το τιμώμενο πρόσωπο

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και η Google δεν ξέχασε να τον τιμήσει, αφιερώνοντας την πρώτη της σελίδα σε εκείνον!

Το λογότυπο της Google απεικονίζει τον Νομπελίστα ποιητή, με το σήμα κατατεθέν καπέλο του, να κρατά στα χέρια του ένα τετράδιο. Μέσα στα γράμματα της Google φαίνονται μια ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια και ένα καράβι. Ένας φόρος τιμής στον Ελύτη που έχει πει: "αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".
Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, όπως ήταν το πραγματικό επώνυμο του Ελύτη, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της Παναγιούδας Λέσβου και είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ηρακλείου από το 1895, όταν σε συνεργασία με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας. Το παλαιότερο όνομα της οικογένειας Αλεπουδέλλη ήταν Λεμονός, το οποίο αργότερα μετασχηματίστηκε σε Αλεπός. Η μητέρα του καταγόταν από τον Παππάδο της Λέσβου.

Το 1914 ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσιά του στον Πειραιά και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Το φθινόπωρο του 1924 γράφτηκε στο Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και συνεργάστηκε στο περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων, χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.
Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.
 http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=171859&nslt=1&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια: