ΕΛΛΗΝΕΣ, Ποια ολυμπιακά έργα πλήρωσε «χρυσά» η Ελλάδα,επί "ΘΡΟΎΜΠΑ"

Τρία ολυμπιακά έργα, που όπως όλα δείχνουν, πλήρωσε "χρυσά" το ελληνικό δημόσιο μπαίνουν στο στόχαστρο του εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Real News".Πρόκειται για το στέγαστρο Καλατράβα, το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά.Πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την διενέργεια ελέγχων και την σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν έχει ακόμα δοθεί εντολή για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013. Οι επιθεωρητές θα μελετήσουν την νομιμότητα των συμβάσεων, τον χρόνο εκτέλεσης των έργων και θα καταγράψουν τις εκταμιεύσεις των χρημάτων ανά έργο. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, να χρειαστεί και η συνεργασία και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΔΟΕ.Αποκαλυπτικό για το πώς το κόστος έφτασε σε απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας ύψος ήταν το πόρισμα της τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής που έλεγξε την οικονομική διαχείριση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

Από τις διαπιστώσεις, προέκυψε ότι ανεξέλεγκτη σπατάλη δημόσιου χρήματος, με απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, δεκάδες αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες δαπάνες.
Πιο συγκεκριμένα, το στέγαστρο Καλατράβα, το οποίο κόστισε 130 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκε ελαττωματικό, με αποτέλεσμα το 2009 να εγκριθεί κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για έργα επιδιόρθωσης και συντήρησης, ωστόσο η έλευση της τρόικας και οι περικοπές δαπανών κράτησαν την υπόθεση σε αναμονή.

Τις φθορές άλλωστε, είχε παραδεχθεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Παράλληλα, έως και 60 φορές πάνω στοίχισε το έργο κατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής Μαρκόπουλου, το οποίο από 12 εκατ. ευρώ, έφτασε να κοστίσει 60 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αυτή του διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Standar and Poor' s, η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα τους αγώνες, το κόστος των οποίων, από το αρχικό ποσό των 7,7741 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 30 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: