Πότε πρέπει να καλέσετε βοήθεια και να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο;


Πονάτε στο στήθος; Είναι καρδιά ή στομάχι; Πότε πρέπει να καλέσετε βοήθεια και να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο; του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.

Η στηθάγχη (πόνος λόγω ισχαιμίας) θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από άλλες αιτίες θωρακικού πόνου. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες, όπως:

Άλλα καρδιακά προβλήματα, π.χ. λοίμωξη – υγρό γύρω από την καρδιά
Μυικός πόνος μετά από δραστηριότητα που εμπλέκει τους μύες στο στήθος
Παθήσεις που προκαλούν πόνο γενικότερα, π.χ. αρθρίτιδα
Λοίμωξη από τον ιό του έρπητα ζωστήρα, μία κατάσταση που σχετίζεται με την ανεμοβλογιά, που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα
Οποιοδήποτε τραύμα στο στήθος, όπως και χειρουργείο.
Προβλήματα από το γαστρεντερικό όπως το κάψιμο στο στήθος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικά έλκη, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Παθήσεις των πνευμόνων, π.χ. πνευμονική εμβολή, πνευμονία κλπ
Ψυχολογικά προβλήματα όπως κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη
Χαλάρωση του τοιχώματος του μεγάλου αγγείου στο στήθος (αορτή)Καυστικός πόνος: Ο πόνος αυτός, όταν δεν αντανακλά πουθενά και ιδιαίτερα στην πλάτη, στο λαιμό ή τα χέρια, όπου συνήθως αντανακλά ο καρδιακός πόνος, τότε μπορεί να οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι και από τον οποίο περνούν οι τροφές. Ο καυστικός αυτός πόνος (καούρα) μπορεί να εκδηλωθεί μετά το φαγητό και ιδιαίτερα τη νύχτα. Όταν ο άνθρωπος είναι ξαπλωμένος, και αυτό συμβαίνει κατά τον ύπνο, τα όξινα υγρά του στομαχιού είναι δυνατόν να παλινδρομήσουν και να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως όταν υπάρχει κήλη του οισοφάγου. Ο καυστικός αυτός πόνος υποχωρεί ύστερα από λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή γάλακτος. Αντίθετα ο πόνος αυτός χειροτερεύει όταν ο άνθρωπος τρώει ερεθιστικά φαγητά με καρυκεύματα ή πίνει οινοπνευματώδη.

Γενικά, οι άτυποι πόνοι του θώρακος υποχωρούν ύστερα από λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Σε αντίθεση με το στηθαγχικό πόνο, που υποχωρεί με υπογλώσσια τρινιτρίνης, οι άτυποι θωρακικοί πόνοι δεν υποχωρούν ύστερα από λήψη υπογλώσσιων νιτρωδών.
Προσοχή: Αν γνωρίζετε ότι έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας, δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη.


Καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα, φράσσεται. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι ο καρδιακός μυς έχει πάθει βλάβη. Όποιος υποφέρει από δυνατό πόνο στο στήθος, χωρίς προφανή αιτία, πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, ακόμα και αν ο πόνος φαίνεται ότι περνάει, ή να μεταφερθεί αμέσως σε θάλαμο επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;
Έναν αμβλύ, συντριπτικό πόνο, σαν να πιέζει τα στήθος σας ένα μόνιμο βάρος.
Μια συμπιεστική, ασφυκτική, αποπνικτική ή βαριά πίεση στο στήθος.
Πόνο που εξαπλώνεται στους ώμους και τους βραχίονες, το χέρι, το λαιμό, το λαιμό και το σαγόνι.
Ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς ή όχι.
Ιδρώτας και χλομάδα.
Αίσθημα άγχους, ζάλης ή αδιαθεσίας.
Μεγάλο τρόμο και μια ισχυρή αίσθηση ότι ο θάνατος είναι κοντά.
Δυσκολία στην αναπνοή.


Καλέστε ασθενοφόρο.
Αν έχετε πόνο στο στήθος που φαίνεται να προέρχεται από το στέρνο, το σαγόνι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή το επάνω μέρος της κοιλιάς- ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν πρόκειται για καρδιοπάθεια, η θεραπεία για τη σωτηρία της ζωής πρέπει ν' αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Πάρτε μία ασπιρίνη και καλέστε αμέσως ασθενοφόρο! Όσο πιο γρήγορα φτάσετε στο νοσοκομείο τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις του εμφράγματος.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι εμφραγματίες κινητοποιούνται έπειτα από τρεις ή τέσσερις ώρες. Η καθυστέρηση προκαλεί μεγάλη ζημιά στο μυοκάρδιο, ενώ ένας στους πέντε χάνει τη ζωή του καθ' οδόν προς το νοσοκομείο.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναδεικνύονται σε παγκόσμιο «δολοφόνο», καθώς «ευθύνονται» για το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Μόνο στην Αττική καταγράφονται ετησίως 3.000 έως 4.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου. Βασικός «σύμμαχος» των καρδιαγγειακών είναι ο διαβήτης, ο οποίος προκαλεί μια χωρίς προηγούμενο πανδημία.
Συμπερασματικά, όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την προέλευση του θωρακικού πόνου τότε τα φαρμακευτικά tests των παυσίπονων και της τρινιτρίνης αναμφισβήτητα βοηθούν στο να τεθεί η σωστή διάγνωση.

medlabnews.gr
http://medlabgr.blogspot.gr/
http://periergaa.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: