ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων ζητά η τρόικα.


Φωτογραφία για Μέτρο-σοκ για τα ελληνικά φάρμακα

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗN ΑΓΟΡΑ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ..
-Ζήτησε εξηγήσεις για τη συγχώνευση τμημάτων στο ΕΣΥ και επιμένει για αλλαγές στη δομή και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Από το κόσκινο της τρόικας πέρασαν τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις της κυβέρνησης στην υγεία.Οι τροϊκανοί ζήτησαν να εφαρμοστεί άμεσα η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση» στα γενόσημα φάρμακα - μέτρο που θα σημάνει μεγάλο πλήγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.Με απλά λόγια, η δυναμική τιμολόγηση αφορά το εξής: μόλις ένα φάρμακο χάνει την πατέντα του και μπορούν να κυκλοφορήσουν γενόσημα, τότε το 1o, το 2o και το 3o γενόσημο θα λαμβάνουν τιμή το 80% της τιμής του πρωτότυπου, το 4o, το 5ο και το 6ο το 72%, το 7ο, το 8ο και το 9ο το 65% κ.ο.κ.Η τρόικα ζητά την εφαρμογή του μέτρου αυτού, έχοντας διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά γενοσήμων. Και δεν έχει άδικο.
Υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες έχουν 100 και 200 γενόσημα σκευάσματα και όλα τους έχουν την ίδια τιμή.
To μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης φαρμάκων εφαρμόζεται και στο εξωτερικό με σκοπό να ενθαρρύνονται οι φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή γενοσήμων και φυσικά να δημιουργείται ανταγωνισμός προς όφελος της ασφάλισης. To μέτρο έχει ήδη θεσπιστεί στην Ελλάδα από τον A. Λοβέρδο με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 545, αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥΑ151)που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2012.
Μόλις ένα φάρμακο χάσει την πατέντα του και μπορούν να κυκλοφορήσουν γενόσημα, τότε το 1o, το 2o και το 3o γενόσημο θα λαμβάνουν τιμή το 8096 της τιμής του πρωτότυπου, το 4o, το 5ο και το 6ο το 72%, το 7ο, το 8ο και το 9ο το 65% κ.ο.κ.
Ωστόσο, οι τροϊκανοί έχουν εντοπίσει πρόβλημα στην απόφαση του κ. Λοβέρδου. Αυτή προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα γενόσημα που λαμβάνουν τιμή μετά την 1.1.2012. Όμως, κανένα νέο φάρμακο δεν έχει λάβει τιμή εδώ και δύο χρόνια, οπότε το μέτρο ουσιαστικά είναι ανενεργό.
Τώρα η τρόικα ζητά το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα γενόσημα που ήδη κυκλοφορούν! Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο M. Σαλμάς εξέδωσε νέο δελτίο τιμών για όλα τα κυκλοφορούντα φάρμακα, επιφέροντας μεσοσταθμική μείωση κατά 5%. Η έκδοση του δελτίου τιμών συγκαταλέγεται στα 9 προαπαιτούμενα για την έγκριση της επόμενης δόσης.
Συνεπώς, η μη εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης ίσως προκαλέσει εμπλοκή για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ!
Συγχωνεύσεις ΕΟΠΥΥ
Παράλληλα, το τεχνικό επιτελείο της τρόικας έχει δώσει βάρος στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και στον ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, οι τροϊκανοί ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για τις κινήσεις της κυβέρνησης και κυρίως με ποια κριτήρια και διαδικασίες προχωρούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα κρατικά νοσοκομεία. Ουσιαστικά, ζητούν το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο όμως δεν υπάρχει Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο -όπως έχουμε αποκαλύψει- η Task Force έχει προτείνει την πρόσληψη ξένων και Ελλήνων μάνατζερ, η τρόικα εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια της για τη δομή και το μοντέλο διοίκησης του οργανισμού, που το θεωρούν εύλογα αναποτελεσματικό.Υπό το πρίσμα αυτό, ζήτησαν από την ελληνική πλευρά προτάσεις προς την κατεύθυνση της οργανωτικής και διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι στιγμής, η ηγεσία τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ σφυρίζουν αδιάφορα στα κελεύσματα της τρόικας για ριζικές αλλαγές στον οργανισμό. Αργά ή γρήγορα, όμως, φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει πεδίο έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση.
ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
medispin    Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

anegis@ependytis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: