Δεν θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις άνεργοι, στρατιώτες και φοιτητές έως 25 ετών...

Όπισθεν ολοταχώς κάνει το υπουργείο Οικονομικών στη φορολόγηση των 18ρηδων που δεν έχουν καν εισόδημα. Αν και όλοι ανεξαιρέτως υποχρεούνται «δια νόμου» να λάβουν από φέτος δικό τους ΑΦΜ, θα απαλλάσσονται από 
την υποχρέωση υποβολής ξεχωριστής δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ήταν υποχρεωτική από φέτος για όλα τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω, έστω και αν ως τώρα δεν υπέβαλαν δήλωση γιατί δεν είχαν δικό τους εισόδημα ή ζούσαν σαν προστατευόμενα μέλη με τους γονείς τους.
Αυτό αλλάζει όμως με διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή και προβλέπει ότι τα προστατευόμενα τέκνα δεν θα κάνουν δική τους δήλωση, έστω και αν είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα δικό τους εισόδημα.
Συγκεκριμένα την κατηγορία των «προστατευόμενων μελών», περιλαμβάνονται και
- τα ενήλικα άγαμα τέκνα, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25 έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού (τεχνικά λύκεια κλπ) ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ στην Ελλάδα.
- τα άγαμα τέκνα εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.- τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, χωρίς όριο ηλικίας.
Ωστόσο:
- στα προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου δεν συμπεριλαμβάνονται παιδιά τα οποία συντηρεί και συνοικούν μαζί του, αλλά δεν είναι γνήσια ή υιοθετημένα τέκνα αυτού.
- τα ανήλικα τέκνα ή τα τέκνα που σπουδάζουν τα οποία είναι διαζευγμένα δεν θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο έστω και αν συνοικούν με αυτόν, γιατί θεωρείται (φορολογικά) ότι με το γάμο τους αποχωρίστηκαν από την πατρική οικογένεια.
Όλοι ανεξαιρέτως πάντως πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ εφόσον ενηλικιωθούν, και θα δηλωθούν στη δήλωση του γονέος τους εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: