Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Δημοσίου ως το τέλος του χρόνου

Με αυστηρές εντολές από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σύντομα η διαθεσιμότητα και με την επισήμανση ότι θα παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων, τελείωσε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Εσωτερικών και κεντρικό θέμα ήταν το επόμενο κύμα της κινητικότητας και η εξεύρεση των επόμενων υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν βρεθεί 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν εκτός Δημοσίου.Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν δηλώσεις οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε «Δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις για ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους», ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε «Σιγά σιγά καταλήγουμε
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι. Μετά θα έρθει το τρίτο κύμα τον Δεκέμβριο για άλλους 14.500 δημοσίους υπαλλήλους.
Για το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.800 εργαζομένους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.700 υπάλληλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Υπενθυμίζεται πως η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.Η κυβέρνηση έβαλε μπρος με τον πιο επίσημο τρόπο την εκκαθάριση των ζημιογόνων βιομηχανιών και με τον τρόπο που αυτή θα γίνει φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλάμε για κίνδυνο απόλυσης των 2.375 υπαλλήλων που υπηρετούσε σε αυτές.Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ με 1.050 εργαζόμενους.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».
Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων»

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα 1.250 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ και ειδικά εκείνοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Για το άμεσο μέλλον γίνεται λόγος για περίπου 700 άτομα (γενικώς), αλλά και 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης. Σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας ως το σχολικό έτος 2014-2015 με πολλούς να μετατάσσονται σε δημόσια ΙΕΚ, σε διοικητικές υπηρεσίας, αλλά και πολλούς καθηγητές να μεταπηδούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κατάλογος όμως περιλαμβάνει και περίπου 2.500 εργαζόμενους στις υπηρεσίες για τις κτιριακές υποδομές, στο ΙΓΜΕ, τον ΟΕΚ, αλλά και την αγροφυλακή.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: