Έτσι θέλει η Ευρώπη να μας εκμεταλλευθεί-και δεν το κρύβει...

"Η κρίση, μπορεί πάντα να διαβαστεί και ως ευκαιρία..."! Συνηθισμένο αισιόδοξο και παρηγορητικό "μότο" που διατυπωνόταν με μεγάλη συχνότητα και έμφαση πριν από τέσσερα χρόνια, στις αρχές του 2010, από τους Ευρωπαίους και διεθνείς "σωτήρες" αλλά και τους ιθαγενείς συνεργάτες τους. Ένα μνημόνιο, κάποιες θυσίες του κόσμου με υποβάθμιση ζωής του σε "ρεαλιστικό" επίπεδο σε σχέση με τις δανειακές τρέλες του παρελθόντος, αρκετές "διαρθρωτικές αλλαγές" και μπόλικη υπομονή...Και σε δυό -τρία χρόνια θα στεκόμασταν τόσα καλά στα πόδια μας, που θα ξαναβγαίναμε στις αγορές! Ωραίοι ,πάλι, και μπεσαλήδες.. Τα χρόνια πέρασαν, τα μνημόνια...αυγάτεψαν, οι συνταγές των ξένων μάγων-γιατρών αποδείχθηκαν (και με δική τους ομολογία) λάθος, το "καλό κουράγιο!" εξαντλήθηκε, η κρίση μένει και γιγαντώνεται δραματικά για τους εγχώριους ασθενείς και ...η ευκαιρία πολλαπλασιάζεται ελκυστικότατα μονάχα για τους ξένους "σωτήρες" μας. Όντως: η κρίση διαβάζεται και ως ευκαιρία, όπως μας έλεγαν, αλλά... γι' αυτούς! Φυσικά και για κάμποσους ντόπιους κολλητούς..
Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες real estate αλλά και σχετικές με το αντικείμενο θυγατρικές τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οίκων, δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στην Ελλάδα, είτε αγοράζοντας μαζικά από τις ελληνικές τράπεζες "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (στο 10-20 % της αξίας τους...), είτε αγοράζοντας απ' ευθείας σπίτια (οικόπεδα, μαγαζιά, επιχειρήσεις...) που βγαίνουν στο σφυρί λόγω καλπάζουσας ανεργίας, παράλογης φορολογίας, πραγματικής αδυναμίας της κοινωνίας (τα 2/3 της οποίας ζουν στο όριο της φτώχειας) ν' ανταποκριθεί στα... μονιμοποιημένα "έκτακτα" χαράτσια. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό ελάχιστες ιδιοκτησίες μεσαίων κατοικιών θα υπάρχουν. Οι παλιοί νοικοκυραίοι, θα πληρώνουν... νοίκι για να μένουν τα πρώην σπίτια τους, που θ' ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες που είτε μέσω τραπεζών είτε απ' ευθείας τ' απέκτησαν μπίρ-παρά... Το ίδιο συμβαίνει (και η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη) με τις μικρές, μεσαίες αλλά ακόμη και κάποιες μεγάλες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που πνιγμένες από την νέκρα της ζήτησης στην αγορά και -κυρίως- την παντελή έλλειψη χρηματοδότης από τις τράπεζες (πού όμως... ενισχύθηκαν με 190 δισ που χρεώθηκαν στον Έλληνα φορολογούμενο) οδηγούνται στο κλείσιμο ή την έναντι πινακίου εξαγορά τους από ξένες πολυεθνικές ομοειδείς επιχειρήσεις. Που θα βρουν στον τόπο μας ... ανταγωνιστικά "κινέζικα" μεροκάματα και συνθήκες εργασίας να επεκτείνουν η να μεταφέρουν την παραγωγή τους. Και να μην την μεταφέρουν, θα εξάγουν τα δικά τους προϊόντα στην δική μας α-παραγωγική χώρα...
Τα νησιά μας, ως κτήματα, κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες ακόμη και ως... γεωγραφικά σύνολα, πουλιούνται κι' αυτά σε εξευτελιστικές τιμές "ευκαιρίας". Το ίδιο και τα κοιτάσματα μας σε υδρογονάνθρακες, διαγνωσμένα και... εν δυνάμει, που πριν καλά-καλά τα βρούμε και μετρήσουμε πόσα είναι αποτελούν ήδη αντικείμενο "συνεκμετάλλευσης" με ξένους δυτικούς κολοσσούς! Μια γενναία και δυναμική συνεργασία μας με την Ρωσία (σ' αυτό αλλά και άλλα πεδία) υπονομεύθηκε εν τη γενέσει της, με διάφορα τυπικά "κωλύματα" ανταγωνισμού και "εναρμονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής" που εφηύρε το εξωνημένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ευρωϊερατείο των Βρυξελλών. Εκ των υστέρων, επιχειρούν προκλητικά και απροκάλυπτα να τινάξουν στον αέρα την συμφωνία με τους Αζερους για τον αγωγό και το φυσικό αέριο, γιατί αισθάνονται ότι αντιτίθενται στα δικά τους οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. 'Ίδιες ενστάσεις και προσκόμματα και στην επέκταση της πετυχημένης μέχρις εδώ ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας. Θέλουν να αποκλείσουν περαιτέρω κινεζική παρουσία στον Πειραιά και άλλα λιμάνια, βρίσκουν το ενδιαφέρον των Κινέζων σε σιδηρόδρομο και οδικούς άξονες να... προσκρούει σε μια ομιχλώδη και απροσδιόριστη "ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική"!
Φωνάζουν και θεωρητικά πιέζουν την Ελλάδα για "ανοίγματα" επενδύσεων, για ανάπτυξη, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αλλά, κάθε φορά που καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε μια τέτοια προοπτική, την υπονομεύουν κάθετα και απόλυτα αν δεν εντάσσεται στις δικές τους βλέψεις και προοπτικές... εντατικής εκμετάλλευσης! Η θα τα πάρουν αυτοί όλα και όσο-όσο, με επενδύσεις της πεντάρας, ή υπονομεύουν "θεσμικά" και στο προσκήνιο αλλά και στο εκβιαστικό παρασκήνιο (με πιέσεις της τρόικας, με απειλές μη καταβολής συμφωνημένων δόσεων, με δυναμικούς εκβιασμούς "απομόνωσης"...) κάθε "ξένη"... μη δική τους παρουσία στην Ελλάδα.
Μας οδηγούν συνειδητά στον στραγγαλισμό και την υποτέλεια. Μέχρι να διασφαλίσουν πώς... η δική μας κρίση, θ' αποδώσει τα μέγιστα ως δική τους ευκαιρία. Λες και θέλουν να στρέψουν εναντίον τους ένα φύσει φιλοευρωπαϊστή λαό. Με μια ανερμάτιστη αριστερά να ουρλιάζει ανέξοδα συνθήματα, και τις ευρωκάλπες να ετοιμάζονται....
Θάνος Οικονομόπουλος
iefimerida.gr
15 Δεκ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: