Ποιοι (δούλεψαν) για την απόσυρση της Σαμπιχά?

Του Χρήστου Σιούλα . Κατά την διάρκεια της θητείας μου στον ακριτικό Έβρο, έμαθα πρώτη φορά για τους Πομάκους. Μια φυλή φιλειρηνική, φιλήσυχη και φοβισμένη. Ζούσε στα απομονωμένα πομακοχώρια του Έβρου που πολλά από αυτά φυλάσσονταν με στρατιωτικές μπάρες και χρειαζόσουν διαβατήριο να μπεις και να βγεις. Το μετεμφυλιακό Ελληνοχριστιανικό κράτος και οι θερμοκέφαλοι κατά καιρούς υπεύθυνοι της Ελληνικής πολιτείας, μαζί με άλλα εθνικά εγκλήματα, Κύπρος κλπ Εκτούρκισε και τους Μουσουλμανικούς λαούς της Θράκης.
Πας μη χριστιανός Τούρκος κατά την γνώμη των φωστήρων μας.
Τσουβάλιασαν τους πάντες λοιπόν, Έλληνες, Τούρκους, Ρομά και Πομάκους Μουσουλμάνους και τους έστειλαν σε Τουρκικά σχολεία, να μάθουν την Τούρκικη γλώσσα και τα γράμματα.
Εκτούρκισαν έτσι έναν λαό σαν τους Πομάκους, με χιλιάδων χρόνων ιστορία στην περιοχή, κάνοντάς τους έτσι μέρος ενός λαού, που είναι φερτός και στην Θράκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Χάρηκα λοιπόν όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιας ακτιβίστριας Μουσουλμάνας Ρομά από την Θράκη και πρόεδρο του συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα». Και αναδημοσίευσα (εδώ) και ένα άρθρο του Δημήτρη Μηλάκα Από το Ποντίκι. Περισσότερο όμως χάρηκα, διαβάζοντας την ομιλία της Σαμπιχά στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες, στη Γενεύη (27 & 28 Νοεμβρίου 2012). Έλεγε αυτά που σαν Έλληνας Αριστερός ήθελα πάντα να ακούσω.

Σαμπιχά Σουλεϊμάν:


«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα». Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ. Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας. Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.
Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά. Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι. Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.
Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.
Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χθες την Σαμπιχά αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Ολόκληρη η Ανακοίνωση:

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».
Θα μπορούσα να καταλάβω τις πιέσεις και τα παιχνίδια των συμφερόντων που παίζονται στην περιοχή. Παιχνίδια ξένων κέντρων αλλά και ντόπιων. Απειλές των Μουσουλμάνων μεγαλοπαραγόντων ότι θα κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές. κάτι που σίγουρα είναι σοβαρό.
Θα μπορούσα λέω γιατί η συλλογή ψηφαλακίων από όλα τα κόμματα στην περιοχή είναι πάνω από τα δικά μας τα Εθνικά συμφέροντα και θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορετική προσέγγιση και θεώρησης του όλου θέματος.

Αυτό που όχι μόνο δεν καταλαβαίνω αλλά και με εκνευρίζει, είναι δηλώσεις «Αριστερών» μελών του Συριζα, αλλά και συνυποψήφιων στο Ευρωψηφοδέλτιο που ΔΟΥΛΕΨΑΝ να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα της Σαμπιχα και το φωνάζουν με καμάρι.

Άνθρωποι που είναι και θα παραμείνουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα διεκδικήσουν την ψήφο μου στις ευρωεκλογές. Που δεν ανήκουν σε καμιά μειονότητα, αλλά είναι επιστήμονες περί μειονοτήτων. Άνθρωποι με τον βαρύγδουπο τίτλο «Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» όπως ο Δ. Χριστόπουλος.

Άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με μια Ρομά.

Αλλά μπορούσαν να δεχθούν κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται "Τούρκος της Θράκης"

Άνθρωποι που διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους του κόκκινου και του αριστερού μακιγιάζ, ότι ένας μειονοτικός της Θράκης είναι είτε Αριστερός και άθεος είτε μουσουλμάνος και Τούρκος. Έλληνας μάλλον είναι μόνο ο Χριστιανός και μόνο ο Ορθόδοξος.

«“Στο επίδικο της υποψηφιότητας που ευτυχώς ανακλήθηκε και δηλώνω δημοσίως ότι δούλεψα για αυτό λέω πως ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι «δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος» και άλλο να λέει η κυρία να λέει ότι «με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον.»!!!!!!!!!!

Αν έφτανε μια πυξίδα για να προσδιορίσουμε την αριστερή από την Δεξιά πολιτική, τα πράγματα για την Αριστερά σήμερα θα ήταν καλύτερα!! Και στην περίπτωσή μας αυτό που χρειάζεται, είναι το προφανές και το αυτονόητο. Κοινός νους δηλαδή….

_____________________________________________________________________________________

Δ. Χριστόπουλος για την υπόθεση Σαμπιχά: Δύσκολα θα μπορούσα να είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο !


Διαβάστε όλόκληρο το άρθρο στο Xanti press

Δεν υπάρχουν σχόλια: