Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Γάζα - Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Γάζα - Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Γάζα, ένα μικροσκοπικό κομμάτι στις ακτές της Μεσογείου, εκεί όπου ζουν στοιβαγμένοι σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Η πόλη που έχει γνωρίσει εκατοντάδες ισραηλινέςεπιχειρήσεις. Για άλλη μια φορά, είναι ισοπεδωμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι εικόνες των κατεστραμμένων σπιτιών, είναι συγκλονιστικές.Αυτή τη φορά η εκεχειρία έχει κρατήσει. Δεν έσπασε ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς. Και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κατάφεραν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν τα σπίτια τους για να αντικρίσουν το βομβαρδισμένο τοπίο, να θρηνήσουν, να μαζέψουν ότι έχει σωθεί και να αναγκαστούν, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να ξεκινήσουν από την αρχή. Σπίτια βομβαρδισμένα και κατεστραμμένα. Ερείπια και μπάζα όπου κι αν γυρίσει το μάτι. Και άνθρωποι να κλαίνε για όσα έχασαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μόνο υλικά. Στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς, σχεδόν 2000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ.

Το αν στην περιοχή εκείνη κινούνταν μαχητές της Χαμάς ή αν οι Παλαιστίνιοι μαχητές τους έστειλαν σε σχολεία όπου έκρυβαν πυρομαχικά για να τους θυσιάσουν δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν οι ζωές. Κι αυτές χάθηκαν.Η Γάζα έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο: σπιτιών, ψυχών, ονείρων για ειρήνη, επιτέλους. Καμία ελπίδα. Οι Παλαιστίνιοι γύρισαν και στα σχολεία τους. Κι εκεί αντίκρισαν άλλο ένα πρόσωπο του πολέμου. Οι σχολικές αίθουσες είχαν χρησιμοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων. Στους πίνακες, με κιμωλία, είχαν γραφτεί λέξεις στα εβραϊκά και στα αγγλικά. Το μήνυμα ήταν σαφές και αισχρό: "Θα σας γαμ@@@@@@ αν ξανάρθετε εδώ, μην ξεχνάτε πως είναι ώρα να πεθάνετε".










































Η Γάζα μαζεύει τα κομμάτια της. Ίσως ξαναχτιστεί. Αλλά θα είναι μέχρι να ισοπεδωθεί ξανά. Γιατί πια, είναι σαφές: κανείς (απ' όσους αποφασίζουν) δεν θέλει ειρήνη στη Μέση Ανατολή...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EPA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταπέλτης το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη θηριωδία στη Γάζα
''Τίποτα καινούργιο στο να σκοτώνει πολίτες ο στρατός του Ισραήλ''
Η Google αποσύρει την εφαρμογή “Βομβάρδισε τη Γάζα”
Αποσύρεται από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ
Εκεχειρία στη Γάζα για 72 ώρες μέχρι κάποιος να προλάβει να την σπάσει
Κλιμάκωση! Ισραηλινά πυρά κατά συνεργείου του πρακτορείου Ανατολή στη Γάζα – Πληροφορίες για νεκρό Βρετανό στη Ράφα

Μαίρη Καλουτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: