Τι αλλάζει στις 100 δόσεις: Κίνδυνος για επιτόκιο 5% και για χρέη μικρότερα των 5.000 ευρώ

Την αύξηση του επιτοκίου στο 5% – από 3% που ισχύει σήμερα – στη ρύθμιση των 100 δόσεων προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο που κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή.Η αύξηση αυτή αφορά όλους όσοι έχουν ρυθμίσει χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Ωστόσο τον κίνδυνο επιβολής του ίδιου επιτοκίου αντιμετωπίζουν και μικρο-οφειλέτες με χρέη μικρότερα από 5.000 ευρώ καθώς για να εξαιρεθούν θα πρέπει σωρευτικά:
– ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 
– η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και 
– η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η «έξοδος» από τη ρύθμιση όσων δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.
Καθιερώνεται, τέλος, η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων καθ” όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες από τις αρχικά χορηγηθείσες δόσεις.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/08/ti-allazei-stis-100-doseis-kindunos-gia-epitokio-5-kai-gia-chreh-mikrotera-ton-5-000-euro/#sthash.It4srYtZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: