Το Μνημόνιο άφησε βαθιά λαβωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι 43 που γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα

Το Μνημόνιο άφησε βαθιά λαβωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ – Οι 43 που γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα

"Δεν σε στηρίζω άλλο". Σε αυτή τη φράση της Ζωής Κωνσταντοπούλου συμπυκνώνεται όλη η ουσία της ολονύχτιας συνεδρίασης της Βουλής, που έληξε μεν με την ψήφιση τουΜνημονίου αλλά το ξημέρωμα βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει πάνω από το 30% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. 
Μπορεί το τρίτο (το πιο σκληρό κατά πολλούς) Μνημόνιο να πέρασε από τη Βουλή με 222 «ΝΑΙ» αλλά τα «ΟΧΙ» ήταν τα πιο ηχηρά, εκείνα που άνοιξαν πληγές στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. Με τη διάσπαση να μοιάζει η μοναδική πιθανή εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το πρώτο... αριστερό Μνημόνιο να του κοστίζει πάνω από το 30% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Νάντια Βαλαβάνη και κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι τα πιο ηχηρά ονόματα που γύρισαν την πλάτη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταψήφισαν και φέρνουν το οριστικό "διαζύγιο" ακόμη πιο κοντά.
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις ψήφους της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά κι αυτή (η αντιπολίτευση) διεμήνυσε πως πια θα σταματήσει να βάζει πλάτη. Ίσως να είναι ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παίξει το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης.

Το Μνημόνιο πέρασε με τις ψήφους του... μισού ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Αλλά όλο το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο ποιοι ψήφισαν το Μνημόνιο, αλλά ποιοι το καταψήφισαν ή ποιοι επέλεξαν τη μεσοβέζικη λύση του "παρών", όπως ο προεδρεύων τη διαδικασία Αλέξης Μητρόπουλος.

Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το Μνημόνιο, 11 δήλωσαν "παρών", ενώ άλλοι τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας "Ναι" επί της αρχής και "παρών" σε επιμέρους άρθρα. Απουσίασε ο Γιώργος Ακριώτης.

Καταψήφισαν: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

Παρών: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

"Ναι" επί της αρχής ψήφισαν: Γιώργος Κυρίτσης ("Ναι" στην τροπολογία 233 και "παρών" στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός ("Ναι" και στα άρθρα, "παρών" στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης ("παρών" στο άρθρο 1, "Ναι" στα υπόλοιπα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: