BBC: Επίθεση Βαρουφάκη στα... "ζόμπι" της λιτότητας

Επίθεση στους θιασώτες της λιτότητας στην Ευρώπη έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκηςστο πάνελ που διοργάνωσε το BBC για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας:

«Υπάρχει μια...ρητορική για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Ελλάδα έχει 18 φορές περισσότερη λιτότητα από αυτή της Βρετανίας», τόνισε στρέφοντας τα βέλη κατά στον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν
Στον αντίποδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπλεξε το εγκώμιο του Τζέρεμι Κόρμπιν του νέου ηγέτη των Εργατικών ο οποίος προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος αναφέροντας πως «είναι το καλύτερο πράγμα που έχει βγει το τελευταίο διάστημα από τη Βρετανία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον ταξικό πόλεμο που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση. Μειώνει το φόρο κληρονομιάς και ταυτόχρονα κόβει και τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ταξικός πόλεμος».
Αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο για την «ποσοτική χαλάρωση για το λαό» που προτείνει ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που «εκτυπώνουν» χρήμα, όχι υπέρ του απλού κόσμου αλλά υπέρ των τραπεζών και των επιχειρήσεων που το ρίχνουν στην κερδοσκοπία στα χρηματιστήρια.
Σημείωσε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν χειρίστηκαν σωστά την κατάσταση και η προσπάθειά τους να ξυπνήσουν την παγκόσμια οικονομία από την οικονομική κρίση στην οποία είχε περιπέσει, στέφθηκε με αποτυχία.«Είναι μύθος και φαντασία αυτό που πιστεύει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ότι τυπώνοντας βουνά από χρήματα και τροφοδοτώντας αφειδώς τις τράπεζες, θα καταφέρει να προκαλέσει μια παραγωγική επένδυση», υπογράμμισε εκφράζοντας την ίδια γνώμη και για την ΕΚΤ.
Η πρόταση του Κόρμπιν, επισήμανε ο Γ. Βαρουφάκη, να υπάρξει δηλαδή μια γενναία επένδυση, τόνωση, μέσω των δαπανών του κράτους, στα πλαίσια μιας νέο-κεΙνσιανης πολιτικής δημοσίων επενδύσεων, η μοναδική ορθή λύση.Σημείωσε επίσης πως με την παρουσία του ο Κόρμπιν μπορεί να αναγεννήσει το χώρο της Αριστεράς. «Το ίδιο έκανε η Θάτσερ το '80 κατ’ αναλογία. Κατάφερε να αναγεννήσει το χώρο της Δεξιάς. Θα είναι καταπληκτικό αν καταφέρει το ίδιο και ο Κόμπριν και να δείξει το δρόμο σε όλους εμάς που βρισκόμαστε εκτός των τειχών».

Πηγή: BBC, Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: