.Δ. Ζερβουδάκης: "Συλλαμβάνουν μουσικούς που παίζουν στον δρόμο"! Οργισμένες καταγγελίες για τα τελευταία γεγονότα συλλήψεων μουσικών στη Θεσσαλονίκη



Γράφει: Ιάκωβος Μαύρος Μουσική 12/10/2016

Τις τελευταίες ώρες μία απείρου κάλλους ιστορία κρατικής καταστολής και καλλιτεχνικής αναισθησίας βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις καταγγελίες του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ο γνωστός τραγουδοποιός κατήγγειλε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως φαίνεται τα σαΐνια του ελληνικού κράτους, μετά τους …καστανάδες και τους κουλουρτζήδες έβαλαν στο στόχαστρο τους μουσικούς τους δρόμου. Αυτούς που όλοι μας έχουμε δει σε ένα πεζοδρόμιο, ένα εμπορικό κέντρο, έναν πεζόδρομο, μια στάση λεωφορείου ή όπου άλλου. Αυτούς που έχουμε ακούσει αρκετές φορές με θαυμασμό και έκπληξη, για την ομορφιά των δημιουργιών και του παιξίματός τους, μην πιστεύοντας πως παίζουν έτσι απλά εκεί μπροστά μας, χωρίς αντίτιμο, χωρίς πάλκο ή νυχτερινό κατάστημα…
Ιδού τι καταγγέλει ο Δ. Ζερβουδάκης:

Kαλημέρα! Εκδιώκουν κάνοντας «συστάσεις», ακόμη και προσαγωγές, νέους μα και παλαιότερους μουσικούς που παίζουν και τραγουδούν στο δρόμο, εξημερώνοντας τη βαρβαρότητα του αστικού τοπίου των πόλεών μας. Έχω την βάσιμη υποψία ότι η μεγάλη αυτή αλητεία υλοποιείται με βάση έναν νόμο του Μεταξά για την καταπολέμηση της ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ…. Aπό ότι επίσης μαθαίνουμε, αν όχι με την παραίνεση, σίγουρα με την ανοχή των κατά τα άλλα «προοδευτικούληδων» που φωλιάζουν στη θαλπωρή των στρογγυλών καρεκλών των δημοτικών μας αρχών. Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, αποφάσισε εχθές, να στραφεί με κάθε τρόπο ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, κάνοντας παράλληλα και όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη. Είναι παιδιά από τα μουσικά σχολεία, είναι άνεργοι παλιοί μουσικοί, καθώς και νεώτεροι που τους μαστίζει η ανεργία. Καλλιτέχνες γενναιόδωροι που ομορφαίνουν τις πλατείες και τους δρόμους ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ που ευαγγελίζονται οι ίδιοι οι «άρχοντες» ΜΕ ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Μαρίες Αντουανέτες του κώλου, φαύλοι, ψεύτες! ΑΙΣΧΟΣ ηθικολόγοι της πλάκας, που δεν ανέχεστε να βλέπετε τα χάλια που έχετε δημιουργήσει, ταλαιπωρώντας έναν ολόκληρο λαό.
Η Τέχνη θα σας γκρεμίσει αληταριά!

 Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος
Και συνεχίζει την ενημέρωση από τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος για το εν λόγω ζήτημα:

Την πληροφορία που σας μεταφέρω από το πρωί την πήρα από την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην οποία συμμετείχα. Ο σύλλογος αποφάσισε να παρέμβει δραστικά θεσμικά. Παραπέρα η απόφαση για την υλοποίηση κάποιων δρώμενων έχει ήδη παρθεί. Η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος αφήνοντας ένα νόμισμα ως ανταπόδοση στο καπέλο ενός καλλιτέχνη του δρόμου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρείται επαιτεία. Αποτελεί μια καθαρή αναγνώριση και ανταπόδοση προς τον καλλιτέχνη για την πολιτιστική προσφορά του και τον χρόνιο κόπο του. Μια πόλη μέσα σε μια κοινωνία που καταρρέει εξανθρωπίζεται και όχι θίγεται με την παρουσία και δράση όλων αυτών των καλλιτεχνών.
(…)

Προτείνουμε λοιπόν ένα πρωινό μιας ηλιόλουστης Κυριακής (θα δούμε πότε ακριβώς) να «καταλάβουμε» ειρηνικά ένα μεγάλο μέτωπο της παραλίας μας(Θεσσαλονίκη), με σκοπό την άσκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη διακίνηση της μουσικής και γενικότερα της τέχνης και των ιδεών. Μουσικοί παλιοί και νέοι που χάσανε τις δουλειές τους με αποτέλεσμα να ασκούν την τέχνη τους στο δρόμο πια, μαθητές των μουσικών σχολείων, φοιτητές των μουσικών σχολών, ζογκλερ των φαναριών, ξυλοπόδαροι, κλόουν, χορευτές, ηθοποιοί, ζωγράφοι, εικαστικοί, γκραφιτάδες…
Χωρίς μηχ/τα, χωρίς ειδικές άδειες, χωρίς ιθύνοντες.
Να έρθουν δίπλα δίπλα όλοι οι καλλιτέχνες που θίγονται από τον άδικο νόμο της ντροπής περί επαιτείας και όχι μόνον.
Ανώνυμοι κι επώνυμοι στον ίδιο δρόμο, στην κοινή αφετηρία.
Ελεύθερη Τέχνη. Ανοιχτή κοινωνία. Ζωντανή παραλία.
1ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Υπό την αιγίδα του ιστορικού σωματείου του ΣΜΒΕ. (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος)
Παρακαλώ διαδώστε το. Μπορούμε!

Η εμπλοκή της Δημαρχίας Θεσσαλονίκης
Αμέσως φάνηκε πως οι συντονισμένες ενέργειες με συλλήψεις και στοχοποίηση ανθρώπων που παίζουν τη μουσική τους στον δρόμο, αποτελούν κομμάτι και προπομπό πρωτοβουλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που θέλει να βάλει … ΠΛΑΙΣΙΟ(!!!!) με άδειες κλπ ακόμη και γι αυτή την τόσο απλή μα σημαντική πλευρά της καλλιτεχνικής έκφρασης της καθημερινότητάς μας. Πιθανόν για το θέμα θα ενδιαφερθεί και το Υπουργείο Οικονομικών. Όλο και κάποια εισφορά, τεκμήριο, επιβάρυνση θα σκαρφιστεί για αυτούς που θα παίρνουν την …άδεια να παίξουν μουσική σε κάποια άκρη του δρόμου. Τι λογικότερο αγαπητέ συμπολίτη. Η μήπως πιστεύεις ότι τα λιγοστά κέρματα που μπορεί να αφήσουν οι περαστικοί σε κάποιον πλανόδιο μουσικό πρέπει να μείνουν αδήλωτα; Τι είδους έγκλημα θα είναι αυτό; Και το χρέος της χώρας ποιος θα το πληρώσει; Μήπως οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές που φοροδιαφεύγουν νόμιμα; Όχι αγαπητέ αναγνώστη. Ο βιολιστής και ο κιθαρίστας του δρόμου θα το πληρώσει, μαζί με τον κουλουρτζή και τον καστανά και τον εργαζόμενο, ασφαλισμένο του ΙΚΑ….
Όπως δήλωσε η κυρία Έλλη Χρυσίδου:

Τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου προστασίας των μουσικών του δρόμου επιδιώκει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνει στο stokokkino.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με τονΔήμαρχο κ. Μπουτάρη μελετούν ένα σχέδιο που θα θέτει κανόνες λειτουργίας των πλανόδιων μουσικών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Βασικοί άξονες του σχεδίου που το επόμενο διάστημα θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, είναι η οριοθέτηση συγκεκριμένων σημείων στο κέντρο της πόλης που θα μπορούν οι μουσικοί να παίζουν. Με τη δημιουργία επιτροπής του Δήμου οι μουσικοί που επιθυμούν να παίζουν στα ενδεδειγμένα σημεία θα πρέπει να εγκρίνονται από αυτήν, ενώ με την απόκτηση ειδικής κάρτας από τον Δήμο δε θα αντιμετωπίζουν κάποιο νομικό/ ποινικό πρόβλημα με την Αστυνομία.

 Οι μουσικοί του δρόμου
Στα πλαίσια των καταγγελιών του ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνέχισε από τον προσωπικό του λογαριασμό, για το τι σημαίνει να παίζει κανείς μουσική στο δρόμο και πως ο ίδιος είχε πολλάκις προβεί σε αυτή την -όπως φαίνεται- επικίνδυνη και έκνομη ενέργεια:
Θυμάμαι εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 70 όπου πιτσιρικάδες, μαθητούδια, κατεβαίναμε στην παραλία με τις κιθάρες και καθισμένοι στο γρασίδι τραγουδούσαμε κι ονειρευόμασταν. Θυμάμαι τον Άγγελο τον Σκορδύλη, τον Γρηγόρη τον BSA κ.α. Θυμάμαι τον συγχωρεμένο τον Παπάζογλου να περνά από τις παρέες. Τότε αποφάσισαν (όπως και σήμερα) με τις γνωστές επιχειρήσεις «ΑΡΕΤΗ» της Αστυνομίας να καθαρίσουν το τοπίο και να μας «κόψουν» αυτήν την τόσο κακή συνήθεια να τραγουδάμε στους δρόμους και τα πάρκα!
Πάλι κυνηγητά, συλλήψεις, τρομοκρατία.

Μην τυχόν και αναπνεύσει κάτι ελεύθερα σε αυτήν την πόλη!

Στη συνέχεια κροκοδείλια δάκρυα για τα πρώτα θύματα από τα ναρκωτικά.
Κλάμα να δείτε για τα αδιέξοδα της νεολαίας.
Άντε ρε φευγάτε από δω!
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα!
(…)
Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε έναν μάγκα λεβέντη φίλο μας τον Σταυράκη τον Μπακούρο.
Είχε το θάρρος να «βγάλει» την τέχνη του εδώ και χρόνια στον δρόμο, παρά να βουλιάξει στην αναξιοπρέπεια της αεργίας.
Αντεξε, ώσπου λύγισε.
Αυτά που ζούμε ούτε τα ονειρευτήκατε σε επίπεδο ψυχής βολεμένα λαμόγια, γιατί ψυχή δεν σας έμεινε. Τα δώσατε όλα με τόση ευκολία στον διάολο.
Αποφασίζετε και δια τάσσετε κοπρίτες

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ.


http://www.toperiodiko.gr/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC/
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια: