ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΦΙΑ ΦΩΤΙΑ – Τα τεχνάσματα του Υπουργείου Οικονομικών για φουσκωμένους λογαριασμούς



«Καπέλο» στον ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια χρονιά ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο τρόπος υπολογισμού του που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών, υποχρέωσε πολλούς να πληρώσουν επιπλέον φόρο την τριετία 2014-2016, κάτι που θα συμβεί και φέτος.
Και αυτό γιατί τόσο στον κανονικό όσο και στον συμπληρωματικό, υπάρχουν αστερίσκοι και ρυθμίσεις που μπορούν να »βαρύνουν» αρκετά τον τελικό λογαριασμό.
Οι ζώνες τιμών κάνουν «τσουχτερό» τον ΕΝΦΙΑ
Συγκεκριμένα, ο κύριος ΕΝΦΙΑ καθορίζεται και ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος, αλλά και σε σχέση με την τιμή ζώνης ανά τ.μ που βρίσκεται το κάθε κτίσμα. Έτσι η… χρέωση ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ σε περιοχές που η τιμή κυμαίνεται στα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 13 ευρώ σε περιοχές όπου το τ.μ κοστίζει 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ.» που λαμβάνονται υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου είναι οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ., οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή, η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ είναι οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο!
Ο υπολογισμός λοιπόν του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες -παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2016 μειώθηκαν κατά 4%-38% σε πολλές περιοχές της χώρας – εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων.Η παλαιότητα που… φουσκώνει τον λογαριασμό
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να »ξεχαστεί» για τον κανονικό ΕΝΦΙΑ η μείωση στις τιμές λόγω παλαιότητας κτίσματος, καθώς οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας εφαρμόζονται επίσης και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.Στον αντίποδα, οι συντελεστές παλαιότητες που χρησιμοποιούνται στον κανονικό ΕΝΦΙΑ αυξάνουν τον φόρο Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία! Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουριων κτισμάτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι… «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25!
Οι οφειλές για τα ακίνητα δεν »μαλακώνουν» τον ΕΝΦΙΑ
Παράλληλα, για την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν συνυπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια που μπορεί ακόμα να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες, ώστε να του μειώσουν το φόρο.Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάρυνε το 2014 και το 2015 όσους κατείχαν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Από το 2016 λοιπόν αυτό το όριο »έπεσε» στα 200.000 ευρώ.
Η έκπτωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των στεγαστικών δανείων είχε ισχύσει στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θεσπίστηκε το 1997 (με το νόμο 2459/1997) και ίσχυσε μέχρι και το 2007. Είναι δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση που καθιστά δικαιότερο τον τρόπο υπολογισμού κάθε φόρου που υπολογίζεται επί της αξίας της κατεχόμενης ακίνητης περιουσίας.
http://arouraios.gr/2017/08/enfia-fotia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: