Έρχονται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Αποχωρούν από τα Ειρηνοδικεία


Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.Το προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την αδρανοποίηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.Το προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την αδρανοποίηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η εποχή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία με στόχο να γίνονται μόνον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στο σχέδιο αυτό οδηγεί τόσο η ευρωπαϊκή πρακτική όσο και οι αντιδράσεις και οι επεισοδιακοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αιτιολογήσουν την αναστολή των πλειστηριασμών επικαλέστηκαν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα καθιστούσαν δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία.
Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα υπογράμμιζαν παράλληλα πως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κι αυτό σε συνέχεια των σοβαρών επεισοδίων που είχαν διαδραματιστεί στις 29 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο όταν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» επιχείρησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς.
Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση επί της αίτησης αναστολής των πλειστηριασμών που έχει υποβάλλει συμβολαιογράφος Λαυρίου.
Την ίδια στιγμή και με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, ενώ η πλειονότητα – πάνω από 250 - παραμένει σε φυσική μορφή. Η κυβέρνηση φέρεται προετοιμασμένη για νέο κύκλο αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, στις οποίες αυτή τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση από τους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες, αλλά και με συλλήψεις, κατ' εφαρμογήν της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.
Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μέχρι και χθες είχαν αναγγελθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέρα με τη μέρα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες.
Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών.

fpress.gr
12Δεκ2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: