Ξεκινούν αύριο Πέμπτη (15.02.2018) η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος για με τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.
Οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr και οι ενδιαφερόμενοι θα χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων, TAXISnet, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να εισέλθουν στην πλατφόρμα.Με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες δικαιούχων Κ.Ο.Τ: Η πρώτη (Κ.Ο.Τ Α) αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι έχουν έκπτωση έως 70% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η δεύτερη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Β) περιλαμβάνει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, για τους οποίους η έκπτωση φτάνει το 35%. Η πλατφόρμα θα έχει δυο διαφορετικά πεδία για τις αιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Α), ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία και για τη δεύτερη (Κ.Ο.Τ Β). Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο Κ.Ο.Τ.

Ποιοι εντάσσονται στις κατηγορίες των δικαιούχων

-Στην πρώτη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Α) (δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) είναι 75 ευρώ/MWh και υπάρχει απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).
Επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Το εισόδημα έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:
-1 άτομο:1.200 ευρώ
-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 1.800 ευρώ
-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.100 ευρώ
-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ
-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ
-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ
-Στη δεύτερη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Β) (δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος), η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:
1 άτομο : 9.000 ευρώ
-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ
-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :15.750 ευρώ
-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ
-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ
-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Επιπλέον προϋποθέσεις

1.Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία -με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου- έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.
2.Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

Τα όρια κατανάλωσης

1 άτομο : 1.400 kWh
-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 1.600 kWh
-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :1.700 kWh
-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 1.800 kWh
-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 1.900 kWh
-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 2.000 kWh
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής

1. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.
2. Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενήλικο/ενήλικη υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του/της υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, με την πρόσθετη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία αιτείται την έκπτωση να είναι στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της.
3. Σε περίπτωση που η παροχή δεν αντιστοιχεί στον/στην αιτούντα/αιτούσα ή το/τη σύζυγο του/της, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της και να αναγράφει τη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της. Οι αιτούντες δηλώνουν υποχρεωτικά στην αίτηση τα στοιχεία επικοινωνίας τους και συγκεκριμένα, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αριθμό κινητού τηλεφώνου.
5. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι, και να υποβληθεί νέα. Εγκεκριμένη αίτηση μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί οποτεδήποτε από τον αιτούντα.
6. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού ο δικαιούχος υποχρεούται να ανακαλέσει την εγκεκριμένη αίτησή του, ανεξάρτητα από το αν έχει προβεί σε αλλαγή του δικαιούχου της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του προμηθευτή που τον εκπροσωπεί.
7. ‘Ατομα που έχουν δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ότι φιλοξενούνται δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ., ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών της φιλοξενίας.
8. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α διενεργείται έλεγχος ως προς την ύπαρξη εγκεκριμένης αίτησης για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός των τελευταίων 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Για την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α δεν είναι απαραίτητη η εκ νέου συναίνεση όλων των μελών του νοικοκυριού για την αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς, με την προϋπόθεση η σύνθεση του νοικοκυριού που δηλώνεται στην αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α να ταυτίζεται με αυτήν που έχει δηλωθεί για τη χορήγηση του ΚΕΑ.
9. Η αίτηση του ΚΕΑ πρέπει να έχει εγκριθεί με δικαιούχο τον αιτούντα την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α ή τον/τη σύζυγό του/της. Αν δεν υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ κατά τα παραπάνω η αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α δεν γίνεται δεκτή και διενεργείται έλεγχος για την ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β.
10. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης διενεργείται εκ νέου. Κατά την επεξεργασία της αίτησης, ζητείται η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Έξτρα κριτήρια για άτομα με αναπηρία

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής και τα όρια κατανάλωσης διαμορφώνονται σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα.
Για νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης πρέπει επιπλέον να δηλώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς ή ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο, στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος.
Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης και όλων των λοιπών σχετικών εγγράφων για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να τα προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.