Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν επικίνδυνα βακτήρια σε κλιματιστικά αυτοκινήτων

Τους κινδύνους που κρύβονται στα κλιματιστικά των αυτοκινήτων, επισημαίνει μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου London Metropolitan.   
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία πληθώρα επικίνδυνων βακτηρίων που ζουν στα συστήματα κλιματισμού των αυτοκινήτων που δεν καθαρίζονται τακτικά.   
Δείγματα από το εσωτερικό των αεραγωγών επιβεβαίωσαν αυτό που ούτως ή άλλως υποψιάζονταν οι ερευνητές.   
Βακτήρια που σχετίζονται με την μηνιγγίτιδα, μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την σηπτική αρθρίτιδα, είναι μόνο μερικά από τα είδη που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικών των κλιματιστικών.   
Μάλιστα το Bacillus licheniformis που συχνά προκαλεί τροφική δηλητηρίαση βρέθηκε σε 8 από τα 15 δείγματα που στάλθηκαν από αυτοκίνητα σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.   
Η περιστασιακή υγρασία στο εσωτερικό των συστημάτων κλιματισμού εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για τα βακτήρια και τους μύκητες που «στήνουν» εκεί τις αποικίες τους.   
Τα φίλτρα του συστήματος εμποδίζουν την πλειονότητα των επικίνδυνων οργανισμών από το να εισέλθουν στην καμπίνα των επιβατών, αλλά δεν σταματούν όλους τους μικροοργανισμούς.   
Υπό το φως των νέων στοιχείων, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να καθαρίζουν τα συστήματα κλιματισμού των οχημάτων τους τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.   
«Κάποια από τα βακτήρια που εντοπίσαμε συνδέονται με ζώα και επιμολύνσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την υγεία όσων έχουν ήδη βεβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο δόκτωρ Πολ Ματεγουέλε, του London Metropolitan.   
«Αν γνώριζαν τι βγαίνει από αυτούς τους αεραγωγούς, οι οδηγοί θα το σκέφτονταν διπλά πριν ανοίξουν τα κλιματιστικά τους αυτό το καλοκαίρι».    


Με πληροφορίες από Daily Mail Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: