Απινιδωτές: Στη Γαλλία σε πολυκατοικίες, στην Ελλάδα...αγνοούνται!



kavala-portal.gr


Τον περασμένο Ιούνιο -λίγες μέρες μετά την παρουσία μας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο- επισκεφτήκαμε το Παρίσι (καθαρά για διακοπές, τις οποίες χρειαζόμασταν τόσο πολύ...)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, ωστόσο, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας το μάτι μας έπεσε πάνω σε μια εικόνα που -ειδικά για την Ελλάδα- μόνο ως "ασυνήθιστη" μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε...

Ο λόγος για έναν απινιδωτή, μια ιατρική συσκευή για την διακοπή της επικίνδυνης αρρυθμίας της καρδιάς, η οποία χρησιμοποιείται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε χειρουργεία αλλά και από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Το γεγονός που μας έκανε εντύπωση δεν ήταν η παρουσία του απινιδωτή, αλλά το πού ακριβώς τον αντικρίσαμε -στην είσοδο μιας πολυκατοικίας!

Και μας έκανε εντύπωση διότι διαπιστώσαμε πως μηχανήματα απαραίτητα σε όσους γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες και μπορούν να βοηθήσουν στο να σωθούν συνάνθρωποί μας σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο βρίσκονται, σε άλλες χώρες, στις εισόδους πολυκατοικιών αλλά στην Ελλάδα αποτελούν, στην κυριολεξία, αντικείμενο αναζήτησης από εκπομπές τύπου "Φως στο Τούνελ"!!!

Ειδικά στην Καβάλα, τέτοια μηχανήματα τα ψάχνουμε κυριολεκτικά "με τα κιάλια". Γνωρίζουμε για έναν απινιδωτή στην αντιπεριφέρεια Καβάλας -το ποιος γνωρίζει να το χειρίζεται, βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία- και έναν άλλο απινιδωτή σε παρακείμενο κατάστημα πώλησης ιατρικών ειδών (αν υπάρχουν και άλλοι ας μας ενημερώσουν οι αγαπητοί μας αναγνώστες).

Δυστυχώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σε δεκάδες πολυσύχναστα σημεία του νομού Καβάλας -με πρώτα και καλύτερα τις παραλιακές ζώνες (ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες, οι οποίες έχουν μάλιστα λάβει τη "Γαλάζια Σημαία", όπως οι Αμμόλοφοι και η Καλαμίτσα)- οι απινιδωτές είναι απλά μια άγνωστη έννοια. Ειδικά στις παραλίες, με τα περιστατικά πνιγμών να αυξάνονται και να πληθύνονται -τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από περιστατικά συνανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή την ώρα που κολυμπούσαν- μια τέτοια απουσία είναι ανεπίτρεπτη (και παράνομη, μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Ελληνική Ναυαγοσωστική Εταιρεία)


Δεν μιλάμε για πολυκατοικίες, όπως στο Παρίσι, εκεί πάμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας...

Υ.Γ.: Σε αυτό το σημείο μπορεί να μας πείτε "Τι σας έπιασε, βρε παιδιά, να μιλήσετε για απινιδωτές και άλλες αντίστοιχες 'μπουρμπουλήθρες'; Εδώ ο κόσμος πεινάει..."


Η απάντηση μας θα είναι κατηγορηματική:


"Κακώς σκέφτεστε όπως σκέφτεστε. Διότι με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να αποτελούν, ίσως, την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, περιστατικά στα οποία θα χρειαστεί η παρέμβαση όσων ξέρουν από πρώτες βοήθειες και μπορούν να χειριστούν τέτοιους απινιδωτές θα συμβούν αργά ή γρήγορα. Και τότε είναι βέβαιο ότι θα βγείτε και θα πείτε 'Πού είναι το ΕΚΑΒ το αργοπορημένο, πού είναι τα ασθενοφόρα που καθυστερούν, πού είναι το κράτος; Μόνο να παίρνουν φόρους από εμάς ξέρουν' και άλλα τέτοια 'χαρωπά'. Αλλά αυτά δεν θα σώσουν κανέναν συνάνθρωπό μας..."


ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΙΔΗΣ


Πηγή: kavala-portal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: