Μόρια: Ο «καταυλισμός της ντροπής» και οι φόβοι του Μαξίμου

Το πολιτικό σκηνικό μπορεί να μονοπωλούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εμπάργκο στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο εκείνο που φοβίζει πραγματικά το Μαξίμου είναι ενα ενδεχόμενο ατύχημα στη Μόρια, καθώς η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου με την περιοχή να μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα. moria-o-kataulismos-tis-ntropis-kai-oi-foboi-tou-maksimou

Ακόμα και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, παραδέχονται ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολα τα πράγματα με τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια να μην σταματούν, αλλά και την κυβέρνηση να μην μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συντνήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί, όπως επίσης και για την «αδιάφορη» στάση της Αυστρίας που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Εκεί αναμένεται να στοχεύσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, δηλαδή στις ακραίες απόψεις της Αυστρίας για το μεταναστευτικό, αλλά και στην Άγκυρα που αφήνει ανεξέλεγκτες τις ροές προς την χώρα μας και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. 

Ωστόσο, η τακτική αυτή δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, το οποίο μέρα με την ημέρα διογκώνεται. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη Μόρια βρίσκονται 9.000 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο νησί έχει ξεπεράσει τις 11.000. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος χώρος δημιουργήθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει αρχικά 3.000 μετανάστες. Μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.

Φόβοι να μην γίνει η Μόρια ένα νέο «Μάτι»


Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως η αντιμετώπιση κρίσεων και έκτακτων γεγονότων δεν είναι το δυνατό της χαρτί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Απομένει να φανεί εάν τα παραπάνω θα διαψευσθούν όσον αφορά τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποσυμφορηθεί άμεσα ο «καταυλισμός της ντροπής» και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι διεθνείς οργανισμοί χτυπούν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση απομάκρυνση των παιδιών, ενώ την ίδια στιγμή, ακραία στοιχεία επιχειρούν να μεταδώσουν το ρατσιστικό τους μένος στην κοινωνία της Λέσβου που ακόμη αντιστέκεται στα φασιστικά κελεύσματα. 

Αμήχανο το Μαξίμου – Διασύρεται διεθνώς η χώρα 


Με το τελεσίγραφο που έστειλε πριν από περίπου 10 ημέρες η περιφέρεια Β. Αιγαίου, ζητώντας την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων στη Μόρια, να παραμένει προς το παρόν αναπάντητο, η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περιοχή που βρίσκεται κυριολεκτικά σε έκτακτη ανάγκη. Κανείς δεν γνωρίζει αν κοινοτικοί πόροι εισπράχθηκαν και σε τι βαθμό αξιοποιήθηκαν. 

Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από τις εικόνες που μεταδίδουν συχνά κορυφαία ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν για τους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, όπου καθημερινά υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, προσφυγόπουλα ακόμη και 10 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ οι συνθήκες υγιεινής απουσιάζουν παντελώς. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες στη Μόρια, διερωτώμενο αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πρόσφυγες.  

Οι συνεχείς υπουργικές υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του κέντρου φιλοξενίας δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς οι επαναπροωθήσεις είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ και οι μεταφορές των μεταναστών στην ενδοχώρα γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι που ζουν στα νησιά βρίσκονται και αυτοί σε οριακό σημείο καθώς βλέπουν το νησί τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια "φυλακή προσφύγων". Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια κάνοντας λόγο για την «απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει την απλοποίηση της διαδικασίας για να επιταχυνθούν οι επιστροφές και να τονίζει πως θα διερευνήσει το ενδεχόμενο διασπάθισης πόρων.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/moria-o-kataulismos-tis-ntropis-kai-oi-foboi-tou-maksimou

Δεν υπάρχουν σχόλια: