Για κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί ουσιαστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως αυτό που έρχεται είναι χειρότερο του 2008, και η προετοιμασία για αντιμετώπιση της κρίσης από πολιτικής πλευράς, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.Οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου είναι επικίνδυνα απροετοίμαστοι για τις συνέπειες μιας σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της επόμενης ύφεσης, ενώ το σύστημα διασυνοριακών μηχανισμών στήριξης – όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ κεντρικών τραπεζών – έχει υπονομευθεί, προειδοποιεί ο David Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.«Η επόμενη ύφεση είναι κάπου στον ορίζοντα και είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε από ό, τι θα έπρεπε να είμαστε και λιγότερο προετοιμασμένοι από ό,τι κατά την τελευταία κρίση το 2008», δήλωσε ο κ. Lipton στους Financial Times στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στην Ατλάντα.«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι χώρες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στη διατήρηση της οικονομίας τους σε μια τροχιά ισορροπίας, στην οικοδόμηση ενός buffer και όχι στην καταπολέμηση του άλλου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του, τον Οκτώβριο του 2018, το ΔΝΤ προέβλεψε αύξηση 3,7% στην παγκόσμια οικονομία για το 2019.Ωστόσο, με το ΔΝΤ να επικαιροποιεί τις προβλέψεις του, ο Lipton παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται από τις εμπορικές εντάσεις, τις πολιτικές δυσχέρειες και τις αδυναμίες στην Ασία.Η Κίνα έχει επιβράδυνση, θα πρέπει να έχει αλλά όχι με έναν επικίνδυνο τρόπο, σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.Κατά τα άλλα ο Lipton υποστήριξε ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός έδειξε ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε επειγόντως να αναπτύξουν καλύτερες πολιτικές για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους να προσαρμοστούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
J.P. Morgan: Στο 60% οι πιθανότητες ύφεσης και πτώσης μετοχών το 2020 σε ΗΠΑ και διεθνώς
Οι πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία το 2020 έχουν αυξηθεί 60% υποστηρίζει η J P Morgan η οποία σε έκθεση της αναφέρει ότι το 2020 θα είναι η κακή χρονιά για τις αγορές στις ΗΠΑ και διεθνώς όπου θα σημειωθεί πτώση μετοχών και άνοδο αποδόσεων ομολόγων.
Η J.P. Morgan προειδοποιεί ότι – σύμφωνα με διάφορες αγορές – μόλις δύο μήνες μετά την αναφορά ότι «η JPMorgan βλέπει πιθανότητα ύφεσης σε 2 χρόνια» η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει τώρα ότι «οι αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων των ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα ωσάν να αποτιμούν πιθανότητα 60% της ύφεσης των ΗΠΑ το 2020».
Ακόμα και μετά τα στοιχεία μισθοδοσίας στις ΗΠΑ, η J.P. Morgan υποστηρίζει ότι «οι εκτιμήσεις μας για τον κίνδυνο ύφεσης αυξήθηκαν έντονα τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα δεδομένα τώρα θέτουν την πιθανότητα ύφεσης να ξεκινάει μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο 39% ενώ με βάση ορισμένα μοντέλα που αποτιμούν τις αγορές οι πιθανότητες αυξάνονται στο 70%.
Το βασικό σενάριο για το 2019 είναι μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ωστόσο οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν αυξηθεί. Ο οικονομολόγος και αναλυτής της J.P. Morgan Νικόλαος Πανιρτιρτζόγλου, υπολογίζει τις πιθανότητες της ύφεσης. Οι αγορές μετοχών φαίνεται ότι αποτιμούν τις πιθανότητες ύφεσης στο 60% για τις ΗΠΑ.Για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ύφεσης των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιηθεί η μέση πτώση κατά 26% του δείκτη S & P500 κατά τις τελευταίες 11 κρίσεις. Μέχρι στιγμής, το S & P 500 έχει μειωθεί κατά 16% από το ανώτατο όριο, έτσι οι τιμές των μετοχών προσδιορίζουν την πιθανότητα ύφεσης 16 διά 26 = 62%. Τα κέρδη των εταιριών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 18% από την κορύφωση τους σε κατώτατο σημείο της ύφεσης των ΗΠΑ από το 1948.Αυτό μεταφράζεται σε πτώση έως 26% για τις τιμές των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της πτώσης των τιμών μετοχών κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Το 70% στην πτώση του 16% του χρηματιστηριακού δείκτη S & P 500 υποδηλώνει ότι οι αγορές ήδη εμπεριέχουν πτώση κερδών κατά 11%.
Τι συμβαίνει με τις άλλες αγορές;
Αναφορικά με τα επιτόκια και ειδικά τις αποδόσεις στα 5ετή ομόλογα η JP Morgan σημειώνει ότι «η πρόσφατη πτώση των πενταετών αμερικανικών ομολόγων από τις αρχές του Νοεμβρίου 2018 είναι σηματωρός.Οι αποδόσεις του πενταετούς δημοσίου υποχώρησαν κατά μέσο όρο 2,1% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών αμερικανικών περιόδων ύφεσης (μετρούμενες από την κορυφή τους και τρεις μήνες πριν από την ύφεση).Στην αγορά των εταιρικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων, όπου τα πιστωτικά περιθώρια δείχνουν πιθανότητα 55% ύφεσης στις ΗΠΑ.Η απόδοση των βιομηχανικών μετάλλων τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι οι τιμές των αγορών βασικών προϊόντων αντιστοιχούν σε περίπου 56% πιθανότητα μιας τυπικής ύφεσης στις ΗΠΑ».
Η J.P. Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με εξαίρεση την αμερικανική αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, οι αμερικανικές μετοχές, αγορές ομολόγων και βασικών εμπορευμάτων φαίνεται κατά μέσο όρο να προεξοφλούν πιθανότητα 60% μιας αμερικανικής ύφεσης το 2020 σε σύγκριση με το 27% που εκτιμούν αναλυτές άλλων επενδυτικών οίκων.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου