Τριπλασιασμός! – Στο 30% (από 10%) του εισοδήματος οι υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτα!

Photo of Enantion Enantion



Τριπλασιασμό του ποσοστού των δαπανών που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά (μέσω κάρτας κυρίως) προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Για τη διατήρηση του αφορολόγητου λοιπόν, ο κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος πρέπει να εκτελεί ετησίως δαπάνες ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματός του με ηλεκτρονικό τρόπο.




Οι στόχοι -κατά την κυβέρνηση- είναι αφενός η πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου η μείωση της «μαύρης οικονομίας» με την ενσωμάτωση φορολογημένων πράξεων μέσα στο σύστημα.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού:
«Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους.»Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».
Με το σημερινό καθεστώς οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και πάνω από 30.000 είναι 20%.
Με την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 30% προκύπτει σημαντική αύξηση για όλους των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους υπερήλικες, που σήμερα απαλλάσσονται από την υποχρέωση κάρτας στις συναλλαγές τους.
Τι άλλο αλλάζει στη φορολογία
Οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο πεδίο της φορολογίας περιλαμβάνουν:
– την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες καθώς και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού. Από αυτές τις παρεμβάσεις προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός σχεδίου που είναι οικιστικά και τουριστικά ανεπτυγμένες
– μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% που δημοσιονομικά θα φανεί το 2020
– μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% που δημοσιονομικά θα φανεί το 2020
– πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων
– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης από την 1-7-2020
– καθιέρωση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων με παραστατικά
– θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές

Δεν υπάρχουν σχόλια: