Ποσό 358,2 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τις 120 δόσεις

Αναρτήθηκε Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020, 19:30 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: , , , ,       -ΠΗΓΗ-


Στα 358,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εισπράξεις του ΕΦΚΑ από την ένταξη των οφειλετών του στη ρύθμιση των 120 δόσεων και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του οργανισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για 420.000 αιτήσεις από το αρχικό σύνολο των 432.550 αιτήσεων.
Το συνολικό ποσό των οφειλών που ήδη εντάχθηκαν στη ρύθμιση ανέρχεται σε 4.762.509.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς – Τι συνέβη
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τις υπόλοιπες 12.550 αιτήσεις.
Επισημαίνεται ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση το αρμόδιο υπουργείο έδωσε πεντάμηνη παράταση έως και τις 31 Μαΐου του 2020 για επανένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των έως 120 δόσεων όσων την έχασαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ουσιαστικά, πάνω από 30.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αποκτούν μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το συνολικό χρέος προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε στο ποσό των 35,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επανένταξη στη 2η ευκαιρία

Η παράταση της ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2020 αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών.
Η πρώτη κατηγορία αφορά τους 23.000 οφειλέτες οι οποίοι ενώ μπήκαν στη ρύθμιση τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της, ήδη την έχουν χάσει, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, είτε επειδή δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, αναφέρει η Ναυτεμπορική, το συνολικό ποσό των οφειλών που αντιστοιχεί σε αυτές τις «χαμένες ρυθμίσεις» των 23.000 οφειλετών ανέρχεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 σε 370,7 εκατ.
Όσοι ανήκουν σε αυτή την πρώτη κατηγορία των οφειλετών, θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις δόσεις που έχασαν μέσα στο 2019 και φυσικά να συνεχίσουν να πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές τους εισφορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων γίνεται στο ΚΕΑΟ με τους ίδιους όρους με τους οποίους είχε γίνει και η αρχική αίτηση ένταξης στη ρύθμιση.
Η δεύτερη κατηγορία των οφειλετών αφορά κυρίως ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ , ΟΓΑ, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου του 2019 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος πρώτα γίνεται η αίτηση για βεβαίωση των οφειλών στον ΕΦΚΑ, ή και για επιβεβαίωση των στοιχείων του οφειλέτη και στη συνέχεια η διαδικασία προωθείται στο ΚΕΑΟ. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των οφειλετών οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά επειδή υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα υποδοχής και επεξεργασίας των στοιχείων τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία μέχρι τις 31 Μαΐου του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: