Οι Έλληνες είναι ικανοί για τα καλύτερα όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο χειρότερο

Γράφει ο  Παναγιώτης Κοκκόρης
Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Τα πάντα καταρρέουν, γκρεμίζονται, διαλύονται, η διαφθορά, η αδιαφάνεια, μέσα από ένα επίχρισμα δημοκρατίας έχουν σκεπάσει τα πάντα. Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Γνωρίζει τα πάντα. Σχεδόν ακουμπήσαμε το βυθό. Για να ανεβούμε πάλι ψηλά, θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Να επανοικοδομήσουμε το κράτος, την κοινωνία μας από την αρχή. Η ελπίδα βρίσκεται στο νέο που έρχεται. Η Ελλάδα ακουμπάει σε αυτή την ελπίδα για να αποδράσει από τον πνιγμό, την κατάθλιψη και τη μιζέρια, για να αναταθούν ψηλά οι ψυχές μας.Το πολιτικό σύστημα απέτυχε, προκάλεσε θρομβώσεις, ξεφούσκωσε. Η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι πιέσεις απίστευτα ........ασφυκτικές.
Όμως όταν υπάρχει ΓΝΩΣΗ υπάρχει και ΟΡΑΜΑ.
Όταν υπάρχει ΤΟΛΜΗ υπάρχει ΤΥΧΗ.
Όταν υπάρχει ΔΡΑΣΗ υπάρχει ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
Δοκιμάσαμε πολλές μεθόδους, αλλά απέτυχαν. Τι έφταιξε; Αυτό που λέει ο λαός μας «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάϊδαρος…». Έφταιξε και το σύστημα και οι άνθρωποι.
Οι άνθρωποι όμως δεν είναι μόνο αυτοί που υπακούουν στους κανόνες και στο σύστημα, οι άνθρωποι είναι κυρίως αυτοί που δημιουργούν τους κανόνες και το σύστημα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σηκωθούμε ψηλά, να αποδράσουμε, να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι και να αναζητήσουμε λύσεις, απλές, πρωτότυπες, διαφορετικές. Να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές αξίες, αλλά να μεταβάλουμε τη νοοτροπία μας, να πειθαρχήσουμε και να δουλέψουμε με σύστημα.Λύσεις υπάρχουν που μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Καμιά φορά οι δυσκολίες είναι πιο χρήσιμες από τις ευκαιρίες, μας δίνουν την δυνατότητα να δουλέψουμε το μυαλό μας, να ενεργοποιήσουμε τα τεράστια αποθέματα ευφυΐας και τόλμης που έχουμε ως φυλή, ως Έλληνες.Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ως λαός τα δύσκολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπε ο μεγάλος συγγραφέας μας ο Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης, ότι δηλαδή «οι Έλληνες είναι ικανοί για το καλύτερο όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο χειρότερο».