ΚΑΘΑΡΣΗ

Η κάθαρση, την οποία δικαιολογημένα απαιτούν οι Ελληνες πολίτες, είναι επιτακτική ανάγκη για πολλούς λόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους μας, σε σημείο που να μην χρειάζεται η επανάληψή τους. Η χώρα έφτασε στη σημερινή κατάσταση επειδή βασίλευαν η διαφθορά, οι ατασθαλίες και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι οποίοι σε συνεργασία με μερικούς τραπεζίτες υποδούλωσαν την Ελλάδα στους διεθνείς δανειστές.
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού για κάθαρση σε όλα τα επίπεδα και ειδικά η απόφασή του ότι δεν γλυτώνει κανείς εξ αυτών που πόνεσαν τον λαό, είτε είναι πολιτικοί και τραπεζίτες, είτε είναι επιχειρηματίες, έχει ικανοποιήσει τον λαό. Ομως, για να πειστούν οι πολίτες ότι εννοεί όσα δηλώνει ο κ. Σαμαράς, ζητούν να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Να κοπεί και το τελευταίο καρκίνωμα. Τις τελευταίες ημέρες όντως κάτι κινείται στο θέμα της κάθαρσης, και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κρύβουν τη χαρά τους. Ομως, και αυτοί -όπως και ο λαός- ζητούν «να χυθεί περισσότερο αίμα». Οσοι καλύπτουμε το ΔΝΤ γνωρίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2010, αλλά και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Ντομινίκ Στρος Καν αντιδρούσε ως «μαινόμενος ταύρος» όταν τα μηνύματα από την Αθήνα δεν ήταν τα αναμενόμενα για το θέμα της διαφθοράς. Θα αντιληφθείτε τι έλεγε για τους υπεύθυνους, όταν σας πω μόνο ότι στο Ταμείο ήταν γνωστός και για την αθυροστομία του… Το θέμα της κάθαρσης είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει. Από την αρχική τετράδα των πολιτικών, που είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός στον κ. Στρος Καν, συνελήφθη μόνο ένας, ενώ οι υπόλοιποι -ο ένας μετά τον άλλο- προβλέπω ότι θα συντροφεύσουν σύντομα τον κ. Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Εκτός της κάθαρσης και της διαφάνειας, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν και το «Ελληνικό Πρόγραμμα». Εδωσαν υποσχέσεις, και υπέγραψαν τα νέα μέτρα, τα οποία οι δανειστές αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν. Διότι η μη εφαρμογή και η μη υλοποίηση θα προκαλέσουν νέα προβλήματα και περιπέτειες στην Ελλάδα, αφού οι δανειστές -λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ- αδυνατούν να λάβουν πολιτική απόφαση τερματισμού της κρίσης. Είναι απαραίτητη η κάθαρση, αλλά το ίδιο απαραίτητη είναι και η εφαρμογή του Προγράμματος για να αποφευχθεί η επισημοποίηση της πτώχευσης, που θα προκαλέσει κραδασμούς από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Βόρειο Αμερική και την Ασία.
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι σημαντικές για τη σωτηρία της οικονομίας και παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από τους δανειστές, οι οποίοι -αν και είναι ευχαριστημένοι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα- θα τηρήσουν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και δεν θα επιτρέψουν παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.
Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου. Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να επιτρέψει την παραμικρή παρέμβαση για να σωθεί οποιοσδήποτε, όσο υψηλόβαθμος και αν είναι. Την ίδια στιγμή, είναι άμεση προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής, διότι τα έσοδα θα μπορούσαν να μειώσουν (ακόμα και να εξαλείψουν) πολλά από τα δυσβάστακτα μέτρα, που διέλυσαν την κοινωνία και φτώχυναν τους Ελληνες πολίτες.
Μιχάλης Ιγνατίου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 http://www.madatoforos.com/2013/01/blog-post_4704.html#.UO1U5aw-OSo

Δεν υπάρχουν σχόλια: