Απειλές οικονομικού πολέμου - Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με κραχ

Με τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να συνεχίζεται πάνω από την Κριμαία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν περνάει στην αντεπίθεση μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και απειλεί με κραχ της Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγήσει σε «κραχ» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποίησε σήμερα ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου. Πηγή του Κρεμλίνου, ωστόσο, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα, στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti, ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μία προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.
«Θα βρούμε τρόπο όχι μόνο να περιορίσουμε την οικονομική μας εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αλλά θα εξασφαλίσουμε μεγάλο όφελος από τις κυρώσεις. Οι απόπειρες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» πρόσθεσε με δηλώσεις του στο Ria-Novosti ο Σεργκέι Γκλαζίεφ. «Θα υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα νομίσματα, να δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα ρύθμισης. Έχουμε εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους στην Ανατολή και στον Νότο» είπε.
«Εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά κρατικών δομών, θα είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις αμερικανικές τράπεζες», προειδοποίησε. «Διότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και εάν οι ΗΠΑ παγώσουν τα στοιχεία ενεργητικού μας, τότε το παθητικό μας σε δολάρια θα παγώσει επίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζές μας και οι επιχειρήσεις μας δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια στους αμερικανούς εταίρους μας» συνέχισε.
Πούτιν: Συνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία -Κατελήφθη στρατιωτικά η εξουσία
Για συνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας, έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την κατοικία του λίγο έξω από τη Μόσχα. Κατά τον ίδιο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση, παραχωρώντας εξουσία, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι νόμιμος πρόεδρος της χώρας του, αν και δεν έχει καμία πραγματική εξουσία.
O Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν η διαφθορά και η ανισότητα, σημειώνοντας ότι η Βουλή του Κιέβου είναι νόμιμη, αλλά όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρόεδρου δεν είναι.
Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι καταλαβαίνει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, καθώς απατεώνες αντικαθιστούσαν απατεώνες, για δεκαετίες.
«Οι άνθρωποι της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν το μέλλον του σε ίσους όρους ανταγωνισμού» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και δεν σχετίζονταν με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίεβο.

iefimerida.gr
04 Μαρ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: