Ήταν κάποτε ένα σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο είχε κάνει σημαία του ένα κόμμα. Αυτό που κυβερνά σήμερα. Η ίδια η πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει και τα μεγαλύτερα ψέματα.Γιατί δυστυχώς κάποια στιγμή το ψέμα αποκαλύπτεται, η υποκρισία συντρίβεται και η πραγματικότητα εκδικείται.
Αν οι Έλληνες πολίτες είχαν ένα αισθητά καλύτερο μορφωτικό επίπεδο(;), οικονομική παιδεία και κοινωνική συγκρότηση κάποιοι «επαγγελματίες ψεύτες» θα ήταν μονίμως στην… ανεργία. Δεν θα βρίσκονταν στην πολιτική, αλλά θα… βολοδέρνανε στον «ωκεανό» του ψέματος και της ανερυθρίαστης αναίδειας και ανηθικότητάς τους.
Εδώ και δύο μέρες μας απασχολεί πιο δυναμικά το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που απειλεί με σαρωτική αλλαγή του status χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Η κατάρρευση των οικογενειακών εισοδημάτων από το 2010 και η επιδείνωση από το 2015 και μετά έχουν διογκώσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, εξόχως τραπεζικό και φυσικά κοινωνικό.
Οι πλειστηριασμοί διακρίνονται σε αυτούς που αφορούν στις τράπεζες, στο Δημόσιο και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε ιδιώτες. Αυτό που κυριάρχησε κατά τα τελευταία χρόνια ήταν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες είναι πλέον… αμερικανοκρατούμενες και κανένας δεν θέλει να πάρει κάποιο σπίτι, παρά μόνο τα λεφτά που οφείλονται και πρέπει να βελτιώσουν τον ισολογισμό της τράπεζας. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ένα «κούρεμα» καταθέσεων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι κανένα σπίτι δεν θα περάσει στα χέρια τραπεζίτη, αλλά άμεσα ή έμμεσα σε μετόχους και αποταμιευτές! Ως εκ τούτου κάποιος θα χάσει, κάποιος θα αγοράσει (π.χ. ένα fund) και στη συνέχεια θα πουλήσει για να κρατηθεί όρθια η τράπεζα και κατ΄ επέκταση συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ωφελουμένων, αν θέλουμε να μιλήσουμε και με όρους δημοκρατίας!
Αν υπήρχε στοιχειώδης οικονομική παιδεία, οι πολίτες θα καταλάβαιναν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και κυρίως τις συνέπειες αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Και φανταστείτε μια χώρα όπου όποιος λαμβάνει δάνειο, στο τέλος δεν θα πληρώνει, όπως του έλεγαν κάποιοι. Τότε δεν θα υπήρχε τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις θα εξαφανίζονταν και θα γινόμασταν μια… ζούγκλα.
Επιπλέον, κανένας… τραπεζίτης δεν θέλει να πουλήσει χιλιάδες ακίνητα για να «μπαλώσει» τις τρύπες της τράπεζας. Γιατί πολύ απλά, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τιμών. Και επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τις τράπεζες εκτός από τις κάμποσες χιλιάδες μετόχους, υπάρχουν εμμέσως εκατομμύρια άλλοι μέτοχοι, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Γιατί πολύ απλά στις τράπεζες είναι κατατεθειμένες οι εισφορές του ελληνικού λαού από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν και μετοχές των τραπεζών. Άρα, οι τράπεζες υπάρχουν γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Και οι αποταμιεύσεις μετατρέπονται σε χορηγήσεις δανείων. Αν δεν επιστραφούν για τον χ ή ψ λόγο οι οφειλές των δανειοληπτών, τότε το σύστημα πάει στον… γκρεμό. Βεβαίως, άλλες οι συνθήκες όταν δίνονταν τα δάνεια και άλλες τώρα που πρέπει να επιστραφούν. Επιπλέον, κανένα στεγαστικό δάνειο δεν δόθηκε χωρίς εγγυήσεις και ουσιαστικά οι συμβάσεις φέρνουν την υπογραφή των δύο αντισυμβαλλομένων με ισομερή ευθύνη. Επιπλέον, αποτελεί φθηνή δικαιολογία να λέει κάποιος ότι τον… έπαιρναν στο τηλέφωνο από την τράπεζα. Αδιανόητο. Τα τηλέφωνα αφορούσαν τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Για τα ακίνητα υπήρχαν ενυπόθηκες εγγυήσεις. Αυτό το γνωρίζουν όλοι άλλωστε.
Πάμε τώρα στις κατασχέσεις του Δημοσίου. Εδώ πραγματικά θα ισχύσει το παραφρασμένο ρητό «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». Οι οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελούν μακράν τον βασικό λόγο για τον οποίο θα γίνονται κατασχέσεις. Το Δημόσιο είτε λόγω των συσσωρευμένων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρά με πολύ πιο… επιθετικό τρόπο στις κατασχέσεις απ΄ ότι οι τράπεζες. Συνεπώς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει πιο αντιληπτό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ότι το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα κατασχέτει πρωτίστως. Και μάλιστα τα περισσότερα ακίνητα δεν θα έχουν καν ούτε ένα ευρώ δανείου από τράπεζα. Οι κόποι μιας ζωής που έγιναν σπίτι ή μονοκατοικία πριν από 20-30 χρόνια και χωρίς δάνειο θα πάνε στράφι γιατί το Δημόσιο θα κατασχέτει για οφειλές των φορολογούμενων, εφόσον αυτοί φυσικά δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και σχετικές ρυθμίσεις.
Εκτός από τις τράπεζες, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε λίγο θα κατάσχουν πάσης φύσεως ακίνητα (ακόμη και α΄ κατοικία) Δήμοι, ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος. Πέραν αυτών υπάρχουν και οι επισπεύδοντες ιδιώτες που προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν υπάρχει δάνειο, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να εμφανιστεί και αυτή ως επισπεύδουσα. Ο πλειστηριασμός για χρέη σε ιδιώτη, σημαίνει ότι ο κύριος τάδε είχε δανείσει λεφτά με ενέχυρο ακίνητο ή ακίνητα (άρα και α΄ κατοικία) και ο κύριος δείνα είχε αποδεχθεί αυτήν τη σύμβαση γνωρίζοντας τις συνέπειες σε περίπτωσης αθέτησης.
Γιατί γράφουμε όλα τα παραπάνω; Για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχαμε οικονομική παιδεία, τα ανοίγματα θα ήταν πιο προσεκτικά και οι κίνδυνοι πιο περιορισμένοι. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν έχει λάβει κάποιος ένα δάνειο π.χ. 200.000 ευρώ και έχει εξοφλήσει τα 40.000 ευρώ, τότε δεν μπορεί να μιλάει για το… σπίτι του. Για τον απλούστατο λόγο ότι δανείστηκε, όχι από την τράπεζα, αλλά από τους υπόλοιπους συμπολίτες του, οι οποίοι αποταμίευσαν τις οικονομίες τους στην τράπεζα. Η τελευταία είναι υπόλογη σε αυτόν που της εμπιστεύεται τους κόπους μιας ζωής και αυτός που δανείζεται είναι υπόλογος στην τράπεζα από την οποία δανείστηκε. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο το ύψος των αποταμιεύεσεων να ισούται με το αντίστοιχο των «κόκκινων δανείων! Κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως…
Η προστασία της α΄ κατοικίας προβλέπεται μερικώς από το νόμο σε σχέση με τις τράπεζες. Η κατάσχεση α΄ κατοικίας από αυτές όπως και το Δημόσιο γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση. Επιπλέον, θα χάσει το σπίτι κάποιος που δεν είναι συνεργάσιμος. Για την ακρίβεια, όποιος νομίζει ότι είναι… μάγκας και τσαμπουκάς! Οι συνεργάσιμοι που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να… σώσουν το ακίνητο που χρωστούν δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Οι υπόλοιποι έχουν να φοβούνται. Η ουσία πάντως είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα έχει πολλά και άκρως… ακατάλληλα επεισόδια. Είναι δεδομένο ότι η ανατροπή των συνθηκών λόγω της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, ανέτρεψε τον προγραμματισμό εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και επιχειρήσεων.
Αν υπήρχε οικονομική παιδεία θα είχαμε κατανοήσει ακόμη και σήμερα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά πολύ περισσότερο την αναγκαιότητα για κάποια επώδυνα μέτρα, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με τα πολύ χειρότερα! Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας λαός χωρίς… ανοικτό μυαλό, με έλλειμμα παιδείας και ιδίως οικονομική παιδείας θα ρέπει στο λάθος. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι να ακολουθεί τυφλά τους πάσης φύσεως καιροσκόπους και δημαγωγούς και να πέφτει θύμα των λαϊκιστών. Εκεί η… προσγείωση είναι απότομη και… ολέθρια. Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τώρα είναι απλά η αρχή. Πολλοί θα γίνουν πιο σοφοί όταν καταλάβουν ότι χωρίς να έχουν λάβει δάνεια, θα δουν το Δημόσιο να τους κατασχέτει την περιουσία. Γιατί πολύ απλά με την εξοντωτική και φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο τέλος το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα πάρει τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων του λαού. Και τότε θα κυριαρχεί το… ειρωνικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου