Φοροελαφρύνσεις: Τα κέρδη από την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ – Πόσο μειώνονται φόροι από το 2020


Έρχονται 120 «πραγματικές» δόσεις στην εφορία και για τις επιχειρήσεις – Στα 20 ευρώ αντί 30 η ελάχιστη δόση και 50% μεγαλύτερο “τράτο” για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χρέη στην εφορία
Άμεσο «φρένο» στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον Αύγουστο και θα έδειχναν έως και 50% υψηλότερο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με πέρυσι, βάζει η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για άμεση μείωση του φόρου κατά 10%-30% -ή μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους- από φέτος κιόλας.
Στην ΑΑΔΕ αναμένουν άμεσα οδηγίες για να εκδοθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, που καλούνται να πληρώσουν από τα τέλη Αυγούστου οι πολίτες. Οι μειώσεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες από όσες είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο πέρυσι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ποτέ δεν εξέδωσε καν τις σχετικές εντολές για να εφαρμοστούν! Αντιθέτως μάλιστα, ενώ τον Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε μεσοσταθμική έκπτωση κατά 10% (ή 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες έως 60.000 ευρώ), στους προηγούμενους δύο μήνες άλλαξε ακόμα δύο φορές τον νόμο εκείνον, βάζοντας επιπλέον «κόφτη» έκπτωσης στα 100 ευρώ το πολύ ανά ιδιοκτήτη, αλλά και εξαιρώντας τα αγροτεμάχια από τον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας.


Είναι ενδεικτικό ίσως της προχειρότητος με την οποία σχεδιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι “μειώσεις στα χαρτιά” για τον ΕΝΦΙΑ, ότι ο τότε εισηγητής της ΝΔ και νυν υφυπουργός Οικονομικών, κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε εντοπίσει λάθη ακόμα και στα παραδείγματα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει στη Βουλή -καθώς δεν λάμβαναν υπόψιν τους “κόφτες” των εκπτώσεων για περιουσίες 70.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο μειώσεων το οποίο είχε ο ίδιος εξαγγείλει λίγη ώρα πριν αλλά και από τον Σεπτέμβριο ήδη από την ΔΕΘ!
Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Επιπλέον, για περιουσίες άνω των 120.000 ευρώ, το όφελος θα ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης».
Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.700 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το δημόσιο δεν χάνει στην πραγματικότητα έσοδα, αφού θα διευκολυνθούν περισσότεροι να αποπληρώσουν τα εκκαθαριστικά τους, αντί να τα αφήσουν απλήρωτα ώστε να προστεθούν κι αυτά στο «βουνό» των 180 δισ. ευρώ –όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις- των ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία.
Όλοι στις 120 δόσεις
Άμεσα επίσης, η κυβέρνηση βάζει τάξη και στην ρύθμιση για χρέη προς την εφορία. Είναι ενδεικτικό ότι οι 19 στους 20 οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στη νέα ρύθμιση, είτε γιατί δεν είδαν ποτέ τις 120 δόσεις, είτε γιατί οι κατασχέσεις συνεχίζονταν ακόμα και αν ενταχθούν!
Γιατί τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στους 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες που ήδη υφίστανται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αφού, κι αν ακόμα εντάσσονταν στις δόσεις, οι λογαριασμοί τους θα συνέχιζαν και πάλι να αδειάζουν, παρότι μάλιστα θα πλήρωναν και από μόνοι τους όσα τους ζητούσε η ρύθμιση!
Ως προς τον μέγιστο αριθμό των δόσεων, αυτός αυξάνεται αυτομάτως έως και 50% για εκατομμύρια οφειλετες, καθώς μειώνεται στα 20 ευρώ το μήνα η ελάχιστη δόση. Με 30 ευρώ που ίσχυε, οι μισοί οφειλέτες που χρωστούν έως 3.000 ευρώ δεν είχαν παραπάνω από 100 δόσεις το πολύ. Επίσης 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ, δεν έφταναν ούτε τις 18 δόσεις, ενώ με 20 ευρώ το μήνα θα φτάνουν πλέον στις 25 δόσεις (ή 40% περισσότερες από πριν).
Ανάσα στις επιχειρήσεις
Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, στις 120 δόσεις εντάσσονται πλέον αυτομάτως και όλες οι επιχειρήσεις, αντί για τις μόλις 18-36 δόσεις που ψηφίστηκε το Μάιο. Περιορισμός θα τεθεί μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν βασική οφειλή (χωρίς προσαυξήσεις) πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ασχέτως τι τζίρο είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Και ενώ η ρύθμιση λήγει τον Σεπτέμβριο, τότε θα έλθει –όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός- και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα κάνει πράξεις τις μειώσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι μειώσεις θα ισχύσουν άμεσα για τα κέρδη του 2019 -και όχι από του 2020 και μετά. Ξέρουν από τώρα δηλαδή ότι θα φορολογηθούν με 24% αντί 28% στα κέρδη τους, και με 5% αντί 10% στα μερίσματα που θα λάβουν οι μέτοχοί τους. Αλλάζει άρδην έτσι ο προγραμματισμός τους για το προσεχές 4μηνο, αφού ξέρουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας πλέον περιορίζονται. Αν και το 24% απέχει πολύ από πχ το 10% που ισχύει στη Βουλγαρία ή άλλες χώρες, μπορούν να δουν μια επιβράβευση αν παρέμειναν κατά τα «πέτρινα χρόνια» στη χώρα μας, αλλά και ένα κίνητρο για να στραφούν (ξανά) προς την Ελλάδα ή –σε άλλες περιπτώσεις- για να περιορίσουν την «φοροδιαφυγή επιβίωσης» στην οποία τις εξώθησε η υπερφορολόγηση των περασμένων ετών.
Μέτρα για το 2019
Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, άμεσα η κυβέρνηση προχωρά μέσα στο 2019:
– σε νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και επιβάρυνση για τους καταναλωτές, με κυνήγι οφειλετών, ιδιωτικοποιήσεις μονάδων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
– άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος
– προώθηση και εφαρμογή και των 2 σχεδίων εξυγίανσης (ΤΧΣ και ΤτΕ) των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»
Από το 2020
Με το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται νέο κύμα φοροελαφρύνσεων και για το 2020, όπως:
1. Μείωση φόρου 9% αντί 22% για εισοδήματα μισθωτών. αγροτών και συνταξιούχων έως 10.000 ευρώ που θα αποκτηθούν από 1ης Ιανουαρίου. Θα προβλεφθούν μειώσεις και για τα αλλα κλιμάκια εισοδήματος. Όλοι οι μισθοσυντήρητοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, λόγω μείωσης στην παρακράτηση φόρου που τους γίνεται κάθε μήνα.
2. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή
3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σε ορίζοντα μέχρι τέλους της θητείας της, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ και θα μειώσει ή καταργήσει την Ειδική Εισφορά Αλλελεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: