Φαίνεται πως το ελληνικό καλοκαίρι είναι για όλους. Εκτός από εμάς.
«Ανοίγουν τα σύνορα» για να έρθουν οι τουρίστες, να τονωθεί η ελληνική οικονομία, να μην πάμε κατά διαόλου, να ρεφάρουμε κάπως τη ζημιά από την καραντίνα και την πανδημία και τα κλειστά μαγαζιά, τα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν ποτέ και τα χαμένα μεροκάματα. Ανοίγουν όσα ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν για να υποδεχθούν τους τουρίστες από Μεγάλη Βρετανία, από Σκανδιναβία, από Κεντρική Ευρώπη, απ' όπου μπορούν να έρθουν, απ' όπου επιτρέπεται να ταξιδέψουν, όσοι δεν φοβούνται και είναι αποφασισμένοι να κάνουν διακοπές ακόμα και αυτό το καλοκαίρι, μετά απ΄όλα αυτά που πέρασε ο πλανήτης. Και για μια ακόμα φορά, ο Έλληνας τουρίστας, είναι «ο μαλάκας της υπόθεσης», σε ένα καλοκαίρι που θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής…Οι Έλληνες, στη συντριπτική μας πλειψηφία, πειθαρχήσαμε στα μέτρα - απόδειξη ο χαμηλός αριθμός συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους. Κλειστήκαμε σπίτια μας, χάσαμε δουλειές ή είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται, μείναμε μακριά από τους γονείς και τους παππούδες μας, βάλαμε σε πρώτο πλάνο την ατομική υγιεινή και την κοινωνική αποστασιοποίηση, στέλναμε SMS για να βγάλουμε μια βόλτα το σκύλο ή να πάμε φαρμακείο, δώσαμε εξετάσεις και πήραμε «10 με τόνο». Σε άλλες χώρες δεν ήταν τόσο τυχεροί ή τόσο προνοητικοί: οι Ιταλοί χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό πριν προλάβουν να πάρουν χαμπάρι τι έρχεται, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι ακολούθησαν. Αυτοί ήταν οι άτυχοι, διότι υπήρξαν και οι ανόητοι ή ρισκαδόροι, που αποφάσισαν να τζογάρουν με ανθρώπινες ζωές: οι σαχλαμάρες του Μπόρις Τζόνσον πληρώθηκαν ακριβά, η «ανοσία της αγέλης» στη Σουηδία ήταν ένα λάθος όπως παραδέχθηκαν αυτοί που την εισηγήθηκαν - αλλά «κατόπιν εορτής».
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα πάνε διακοπές στην Ελλάδα Έλληνες και ξένοι. Αλλά όλο το σύστημα του τουρισμού, τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες, τα τουριστικά γραφεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, έχουν ρίξει όλο το βάρος στον ξένο τουρίστα. Ο Έλληνας δεν είναι πουθενά. Ο Έλληνας που πρόσεξε στην καραντίνα, ο Έλληνας που πάει μια εβδομάδα ή 10 μέρες διακοπές και χαλάει χρήματα, δεν απολαμβάνει προσφορών, ελκυστικών πακέτων και περιποίησης από τους επίσης Έλληνες ξενοδόχους. Για τον Έλληνα, που ειδικά φέτος θα κάνει «το σκατό του παξιμάδι» για να πάει την οικογένεια για διακοπές, δεν υπάρχουν καλύτερες τιμές, δεν υπάρχουν έξτρα παροχές και βόλτες με καϊκια για να δει τις κρυμμένες παραλίες του νησιού.
Εκείνοι, οι (Έλληνες) ξενοδόχοι, προτιμούν τον Άγγλο ή τον Σκανδιναβό. Που θα έρθει με ένα «πακέτο» all inclusive, θα κλειστεί σε ένα ξενοδοχείο, θα τρώει, θα πίνει, θα κάνει μπάνιο, θα μεθάει και θα διασκεδάζει όλη μέρα, έχοντας πληρώσει «ψίχουλα», απλά φορώντας το φλούο βραχιολάκι στο χέρι. Προφανώς δεν είναι όλοι οι τουρίστες έτσι, υπάρχουν και αυτοί που ξοδεύουν περισσότερα, αλλά φέτος δεν τους βλέπω να πολυ-έρχονται λόγω της κατάστασης - και ούτως ή άλλως, δεν είναι και η πλειοψηφία των τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Το θέμα είναι ότι τελικά «δεν τους κάνει» ο Έλληνας που θα πάει στην ταβέρνα, θα ψωνίσει σουβενίρ και ρούχα, θα πληρώσει ομπρέλα και ξαπλώστρα στην παραλία μαζί με καφέ και σνακ, θα πάει το βράδυ για ποτό, θα βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο και θα στηρίξει ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Τους κακοφαίνεται η ελληνική οικογένεια που θα πάρει και ορεκτικά και κυρίως και μπύρες και γλυκό όταν καθίσει να φάει, προφανώς διότι δεν παίρνει «μια χωριάτικη στα τέσσερα»… Και διότι ο Έλληνας δεν θα γεμίσει τα all-inclusive ξενοδοχεία, ώστε να κάνουν τζίρο οι ιδιοκτήτες τους και να δικαιολογήσουν προσωπικό, κέρδη, ακόμα και ζημίες…
- ΔΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κι αν το καλοκαίρι ξαφνικά δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, μην απορήσετε. Αλλά μην το «χρεώσετε» κιόλας στον Έλληνα τουρίστα. Πιο πιθανό είναι να έχουμε «εισαγόμενα κρούσματα» απ' αυτούς που δεν πρόσεξαν και πολύ όλον αυτόν τον καιρό στις χώρες τους, παρά από ντόπιους. Πιο πιθανό είναι να κολλήσει ο ένας τον άλλον και μετά όλοι αυτοί κάποιους άλλους σε ένα ξέφρενο πάρτι σε μια παμπ ή ένα θεματικό βράδυ με μπογιές και φούσκες, παρά να να είναι «ένοχη» μια ελληνική οικογένεια, που έχει λάβει τα μέτρα της και τα τηρεί «ευλαβικά» εδώ και μήνες. Στο κάτω - κάτω η ελληνική οικογένεια, με τις τιμές που υπάρχουν, θα το σκεφτεί πολύ αν «βγαίνει» να κάνει διακοπές φέτος ή αν μπορεί να μείνει στο νησί πάνω από 5-7 μέρες. Αλλά ας μην ανησυχούμε, όσο έρχονται οι ξένοι με τα βραχιολάκια στα χέρια, πληρώνουν 200 ευρώ για διαμονή και αεροπορικά εισιτήρια την εβδομάδα και παίρνουν «μια χωριάτικη στα τέσσερα» αν τύχει να κάτσουν σε μια ταβέρνα, όλα είναι καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου