Τα μεγαλειώδη χρυσά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας


Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες, δήλωσε χθες η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για την ιστορική πρόκληση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τουρκικά Μέσα επικαλούμενα πηγές από Υπουργείο Πολιτισμού μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ανεκτίμητης αξίας χρυσά ψηφιδωτά και οι μοναδικές τοιχογραφίες θα καλυφθούν με ξύλινα παραβάν που θα ανοίγουν και θα κλείνουν.
Εντός του ναού υπάρχουν περισσότερα από δέκα ψηφιδωτά και εικόνες και χριστιανικά σύμβολα.
Τα κειμήλια αυτά κατάφεραν να διασωθούν από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές κατά τα έργα αποκάλυψης τους που έγιναν όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ.

Απο τα πιο επιβλητικά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας

Στο κέντρο η Παρθένος Μαρία. Δεξιά της ο Μέγας Κωνσταντίνος παραδίδει την Κωνσταντινούπολη. Αριστερά της ο Ιουστινιανός της παραδίδει την Αγία Σοφία
Τα μεγαλειώδη χρυσά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας καλύπτονται από παχύ στρώμα γύψου λίγο μετά την άλωση της Πόλης, αλλά παραμένουν εκεί σιωπηλοί μάρτυρες της αλήθειας και της μοναδικότητας του ναού.
FacebookTwitterPinterestLinkedInΜοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια: