Διαγράφονται οριστικά 200.000 "αιώνιοι φοιτητές"


Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.  Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», τον Σεπτέμβριο θα διαγραφούν από τα μητρώα όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας 200.000 φοιτητές, χωρίς να δοθεί καμία επιπλέον μεταβατική περίοδος. 
 Ο υπουργός θεωρεί ότι έχουν ήδη διευκολυνθεί οι «λιμνάζοντες φοιτητές» με επιπλέον εξετάσεις, με βάση τον νόμο 4009 του 2011, οπότε μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των μητρώων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μικρός ήταν ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών που έκαναν χρήση των επαναληπτικών εξετάσεων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο κύριος όγκος σε χρόνια ανενεργούς φοιτητές που δεν έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πτυχίου τους. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που σπουδάζουν και για τους οποίους ισχύει το συγκεκριμένο πλέον χρονικό πλαίσιο, το υπουργείο επισημαίνει ότι πάντα υπάρχουν και τα κοινωνικά κριτήρια. 
 Ο κ. Λοβέρδος φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα μητρώα των ΑΕΙ, βάζοντας οριστικά τέλος σε ένα χρονίζον θέμα το οποίο επιβαρύνει τόσο τα οικονομικά των πανεπιστημίων όσο και τη γραφειοκρατία τους.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορούσε να διατηρεί τη φοιτητική του ταυτότητα για όλη του τη ζωή. Από την ανάλυση των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή τις έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ μόλις ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Οι ενεργοί φοιτητές υπολογίζονται σε 230.000 ενώ για πρώτη φορά ένας υπουργός δείχνει έτοιμος να απελευθερώσει ανενεργές θέσεις σπουδών , τις οποίες μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τις σπουδές τους. 
 Τι συμβαίνει στα ΤΕΙ Σε 70.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι «αιώνιοι φοιτητές» στα ΤΕΙ, οι οποίοι επίσης θα διαγραφούν, σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Σύμφωνα με έρευνα αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους. Οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% κατέδειξαν ως βασικότερη αιτία το γεγονός ότι εργάζονται σε πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση. Ποσοστό κοντά στο 14% απάντησε ότι αποσυντονίστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του από τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις ενώ παρόμοιο ποσοστό αποφοίτων ανέφερε ότι «εξαρχής γνωρίζαμε ότι ακόμα και ως πτυχιούχοι δεν θα είχαμε εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας».  Τι προβλέπει ο νόμος Σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι φοιτητές» χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητικής τους ταυτότητα. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητικής τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρεκια σπουδών τα 5 έτη, δηλαδή στα πολυτεχνικά και γεωπονικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρησης της φοιτητικής ταυτότητας είναι τα16 εξάμηνα. Δηλαδή σύμφωνα με το νέο νόμο από φέτος χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ταυτότητα όσοι στο τέλος του 2012 συμπλήρωσαν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα.