Δημοσκόπηση: Nέα λιτότητα βλέπουν να έρχεται οι Έλληνες




Νέα λιτότητα είναι ο μεγάλος φόβος του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων, για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA με θέμα «Η Ελλάδα στην εποχή του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 95% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανή (59%) ή αρκετά πιθανή (36%) μια νέα περίοδο λιτότητας, μετά την υγειoνομική κρίση. Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, βάσει και των σημερινών αρνητικών βιωμάτων σε σχέση με τη δουλειά και τις αποδοχές, συνειδητοποιεί ότι επέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδος και για την ελληνική οικονομία με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, που εξήλθε πληγωμένη από την ζοφερή μνημονιακή δεκαετία. 
Για την ενδεχόμενη νέα περίοδο λιτότητας, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 21% θεωρούν περισσότερο υπεύθυνη την κυβέρνηση της ΝΔ, 2% την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 3% τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) το 10%, ενώ για το 39% δεν θεωρείται υπεύθυνη καμία νυν ή προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά πιστεύεται ότι η πανδημία είναι ασύμμετρη απειλή.Τέλος το 22% των πολιτών επιρρίπτει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη νέα λιτότητα στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης με προεξέχουσα τη Γερμανία.
prorata 1


Επίσης, στη δημοσκόπηση της PRORATA, για λογαριασμό του Kontra Channel, το 74% θεωρεί σίγουρα θετική (38%) και μάλλον θετική (36%) τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, έναντι 25% που την βλέπει σίγουρα αρνητική (9%) και μάλλον αρνητική (16%). Σε άλλη ερώτηση το 44% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση σίγουρα (10%) και μάλλον (34%) προστατεύει επαρκώς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, έναντι του 52%, που θεωρεί ότι δεν τα προστατεύει επαρκώς (σίγουρα όχι 27% και μάλλον όχι 25%).
prorata 2