Λονδίνο: Νεκροί, τραυματίες και πολλοί οι αγνοούμενοι από τη φωτιά στον ουρανοξύστη

Αρθρο του/της: Palmografos.com


image
Στους 12 έχουν ανέλθει οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά που ξέσπασε στον ουρανοξύστη 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο,περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα- ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.Εκ των 78 ανθρώπων που νοσηλεύονται, οι 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι,
Η φωτιά επεκτάθηκε από τους κάτω ορόφους εξαπλώθηκε ταχύτατα στον πύργο (Grenfell Tower) που βρίσκεται στο Lancaster West Estate, στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας. Η οργή ξεχειλίζει μεταξύ των κατοίκων, που καταγγέλλουν σοβαρές παραλείψεις από την εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου.
«Μια περίπλοκη επιχείρηση έρευνας (που θα διαρκέσει) πολλές ημέρες» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που δεν αναμένει να βρεθούν άλλοι επιζώντες.Αυτόπτες μάρτυρες είδαν γονείς να πετάνε τα παιδιά τους από τα παράθυρα επιχειρώντας, σε μια κίνηση απόγνωσης, να τα σώσουν από την φωτιά που κατέκαιε τον ουρανοξύστη. Η πρόσοψη του Πύργου Grenfell, που κτίστηκε το 1974, κάηκε σχεδόν ολοσχερώς. Την ώρα που κάποιες εστίες ήταν ακόμη ορατές το μεσημέρι, η επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον ανέφερε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτιρίου. Μηχανικοί επιθεώρησαν τον πύργo, ωστόσο τα αίτια της καταστροφής παραμένουν άγνωστα,
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.
«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου, καθώς κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

Στο συγκεκριμένο κτίριο διαμερισμάτων κατοικούν πάνω από 200 άνθρωποι. Από εικόνες που μεταδόθηκαν υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Μάλιστα στους τελευταίους ορόφους φαινόντουσαν άνθρωποι στα παράθυρα να κουνούν σεντόνια, ή να ανάβουν φακούς προκειμένου να κάνουν σινιάλο για να τους δουν.


Νωρίτερα δημοσιογράφοι του BBC έκαναν λόγο για εκρήξεις ενώ ακουγόταν ο ήχος των τζαμιών που σπάνε. Ο Τζόρτζ Κλάρκ παρουσιαστής του Channel 4 είπε στο Radio 5 Live σε κάποιο σημείο της ανταπόκρισής του είπε: "Εχω καλυφθεί από στάχτη και βρίσκομαι 100 μέτρα μακριά από τη φωτιά».
Κάποιοι από τους διασωθέντες ανέφεραν ότι κάποιοι πήδηξαν στο κενό προκειμένου να γλιτώσουν από το να καούν ζωντανοί.
Ο Jody Martin δήλωσε στο BBC: «Είδα έναν άνθρωπο να πέφτει, είδα και μια γυναίκα να κρατά το μωρό της έξω από το παράθυρο...άκουγα ουρλιαχτά».
Όλοι τους δε, εξήραν το θάρρος των πυροσβεστών οι οποίοι όπως είπαν ρίχτηκαν στις φλόγες και ανέβαιναν στους φλεγόμενους ορόφους με αυταπάρνηση.

Τι έγινε με την πυρασφάλεια;
Άνθρωποι οι οποίοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το κτίριο έκαναν λόγο για ελλειπή μέτρα πυρασφάλειας, ενώ κάποιοι δήλωσαν πως η πυρασφάλεια δεν λειτούργησε. Σημειώνεται ότι το κτίριο ήταν κατασκευής του 1974 και είχε γίνει ανακαίνιση ύψους 10 εκατ. λιρών.
Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας, μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».
«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.
«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

«Σημαντικά ερωτήματα γα την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν», τονίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου.
«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτήρια».


Από Palmografos.com: Palmografos.com - Λονδίνο: Νεκροί, τραυματίες και πολλοί οι αγνοούμενοι από τη φωτιά στον ουρανοξύστη