.Τι να κάνετε για να μην χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων

                                                         
Τον κίνδυνο να χάσουν τη διευκόλυνση των 100 δόσεων διατρέχουν όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν να ρυθμίσουν νέες φορολογικές οφειλές ή τις εξοφλούν εκτός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Βάσει της νομοθεσίας, για να παραμείνει στο καθεστώς ρύθμισης ένας πολίτης, θα πρέπει να ρυθμίσει κάθε νέα φορολογική οφειλή με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Επίσης, σε περίπτωση που καταστεί ληξιπρόθεσμη, οφείλει να την αποπληρώσει πλήρως εντός 15 ημερών από την προθεσμία που είχε οριστεί για την πληρωμή της.
 Σύμφωνα με την capital.gr, πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν ότι αν εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της νέας φορολογικής οφειλής προχωρήσουν στη ρύθμισή της, τότε παραμένουν και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και έτσι αποβάλλονται από τις 100 δόσεις.

 Παραδείγματα

Φορολογούμενος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και καλείται στο τέλος Οκτωβρίου να πληρώσει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Η δόση λήγει και υποβάλλει στις 3 Νοεμβρίου ηλεκτρονική αίτηση ρύθμισης σε 12 δόσεις της οφειλής του ΕΝΦΙΑ. Δυστυχώς επειδή δεν ρύθμιση εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν λήξει, την οφειλή του ΕΝΦΙΑ χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αντιθέτως αν εξοφλήσει πλήρως τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Νοεμβρίου τότε παραμένει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Άλλος φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καλείται στο τέλος Νοεμβρίου να πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στις 28 Νοεμβρίου επισκέπτεται την εφορία και υποβάλλει χειρόγραφη αίτηση ρύθμισης της νέας οφειλής με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ο φορολογούμενος διατηρεί τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή ρύθμισε τη νέα οφειλή εμπρόθεσμα. Φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καλείται στο τέλος Οκτωβρίου να πληρώσει την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Δεν την ρυθμίζει και προχωρά στην εξόφληση της νέας οφειλής στις 16 Νοεμβρίου. Δυστυχώς χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή δεν ρύθμισε εμπρόθεσμα τη νέα οφειλή και δεν την εξόφλησε εντός 15 ημερών από τη λήξη της.
posted from Bloggeroid