Ανατροπές Στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι Θα Πληρώσουν Την «Νύφη» Των Νέων Αντικειμενικών Αξιών


Τα πάνω κάτω στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά και τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθούν αυτοί που έχουν μικρές περιουσίες και θα επιβαρυνθούν και μάλιστα υπέρμετρα αυτοί που έχουν μεσαίες και μεγάλες περιουσίες.
Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι το εγχείρημα για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα πέσει στο κενό, αφού ο τρόπος που έχει οργανωθεί είναι κυριολεκτικά στο πόδι και μπορεί να δούμε σημεία και τέρατα.
Η κυβέρνηση θα ήθελε στην παρούσα χρονική στιγμή να μην πάθει το χουνέρι του Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, που ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε και το τελειωτικό χτύπημα στην τότε κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο νέος λογαριασμός θα έρθει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ότι σε περίπτωση που με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στους συντελεστές αναμένεται να αποφασιστούν τον Μάιο και αν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις τα σπασμένα των νέων αντικειμενικών θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι καλύτεροι πελάτες της Εφορίας. Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου και θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά προκαλώντας παράλληλα ντόμινο ανατροπών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.
Οι συντελεστέςΕισοδήματα από ακίνητα
Στους άτυχους της φετινής χρονιά είναι και όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από ενοίκια μέσα στο 2017. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα αυτά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% ενώ αν τα έσοδα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει εισπράξει τα εισοδήματα από τα ενοίκια, ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά καθώς η μόνη περίπτωση η εφορία να κάνει τα στραβά μάτια, είναι να υπάρχει αγωγή εξώσεως ή δικαστική απόφαση.
Τα εισοδήματα που εισπράττουν οι φορολογούμενοι από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν ακόμη και το 45% ως εξής:

– 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,

– 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,

– 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Πηγή: newsit.gr
29Ιαν2018