Εκθεση-σοκ: Η μεσαία τάξη καταρρέει από την υπερφορολόγηση

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της υπερ-φορολόγησης, της βουτιάς της αποταμίευσης και την περαιτέρω φτωχοποίησή της που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν οι προωθούμενες στρεβλωτικές πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος με λάθος εργαλεία ανάλυσης και στόχευση, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.Στην Ελλάδα σήμερα, 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις 3 συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λ.π. Το μοντέλο αυτό προφανώς δεν είναι βιώσιμο.

Οσο δεν μειώνονται οι φόροι, η οικονομία θα γονατίζει

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στην διάρκεια της κρίσης (2009-2014) απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματός του (που μειώθηκε λόγω της ύφεσης κατά 30%) λόγω αύξησης της επιβάρυνσης σε φόρους εισοδήματος, πλούτου κ.λ.π. και σε ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτή η απώλεια είναι πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ζούμε μάλιστα το παράδοξο ενώ οι συντελεστές του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μέση φορολογική επιβάρυνση να εξακολουθεί να είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει την έκταση της φοροδιαφυγής.Με το εισόδημα των νοικοκυριών να διαμορφώνεται σε €153,2 δισ. (χωρίς παροχές σε είδος) και το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα των νοικοκυριών σε €74 δισ. περίπου, (στο οποίο πληρώνουν €8,7 δισ. σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ή 11,8% μέσο φορολογικό συντελεστή) το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η φοροδιαφυγή παραμένει τεράστια.Συνεπώς, τονίζει ο ΣΕΒ, οι αυξήσεις φόρων θα εξωθήσουν είτε στην παραοικονομία είτε στη μετανάστευση και άλλα παραγωγικά τμήματα της μεσαίας τάξης. Η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη.

Όχι άλλος Μουζάλας!

Έλληνα!! Ξύπνα επιτέλους από το λήθαργο, ξύπνα επιτέλους από το βαθύ ύπνο και βγες από το σκοτάδι στο Φως. Πως μπορούν να σου παίρνουν το μισθό σου, πως μπορούν να σου αφαιρούν τα κεκτημένα ανθρώπινα κοινωνικά δικαιώματα σου, πως μπορούν να αλλοιώνουν την ιστορία σου, να συρρικνώνουν την ιστορία της πατρίδας σου και εσύ να την παραδίδεις αμαχητί; Ποιο είναι το αντικίνητρο που σε κρατά στον καναπέ του σπιτιού σου; Ποιος ο φόβος που έχουν σπείρει μέσα σου και κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια να τους κοιτάς; Ψήφισε ο λαός τους συριζαίους γιατί δήθεν αναγνώρισαν ότι τα μνημόνια ήταν άδικα και θα τα έσκιζαν με ένα νόμο.