.Τι δεν καταλαβαίνεις...? Αν δεν σου πάρουν το σπίτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες... τους


Μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών, ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ και ο θεσμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, μπορεί να λειτουργούν προς το συμφέρον των δανειοληπτών !!!

Από Κίνημα Υπέρβαση
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλει τις κυβερνητικές προθέσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι "εάν δεν κάνουμε κάτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες".
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του στη "Real News", ο καταιγισμός των αντιδράσεων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και των φορέων της κτηματαγοράς, αλλά και ο κίνδυνος να απειληθεί η κυβερνητική συνοχή, αποτελούν οδηγό για το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με "κόκκινα" δάνεια οι οποίοι απειλούνται με πλειστηριασμό.
"Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα τεθούν όμως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μη βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές", λέει χαρακτηριστικά.Σημειώνεται πως το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες, ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και η κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει πως από 1ης Ιανουαρίου του 2014 θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση.Με το σημερινό καθεστώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα με αντικειμενική αξίας έως 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μειώσει το ποσό αυτό στα 160.000 με 170.000 ευρώ.
 
Βασικό κριτήριο για την προστασία των δανειοληπτών θα αποτελέσει η οικονομική τους κατάσταση, καθώς και το ποσοστό της δόσης που έχει αποπληρώσει ο δανειολήπτης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αποκτήσει προ κρίσης μια κατοικία αξίας 200.000 ευρώ εξ ολοκλήρου με δάνειο και από αυτό έχει πληρώσει μόνο τα 10.000 ευρώ και συνεχίζει να έχει εισόδημα, έστω και μειωμένο, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.Οι τράπεζες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους εισοδηματικά κριτήρια σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο καταβολής της τελευταίας καταβληθείσας δόσης. Οι δανειολήπτες χωρίς εισόδημα που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από τις τράπεζες.