Έρχονται οι εικονικές ταμειακές με ηλεκτρονικές αποδείξεις


Ως προς τις παλαιές, κλασικές ταμειακές μηχανές, μέχρι την απόσυρσή τους και μέχρι να μεταβούν στο νέο σύστημα (υποχρεωτικά σε ένα χρόνο), στην τυπωμένη απόδειξη θα υπάρχει QR Code (φωτ. ΑΠΕ).
Οι εικονικές ταμειακές μηχανές, (VCR) οι οποίες όχι μόνο θα είναι συνδεδεμένες με την εφορία αλλά θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms, μπαίνουν σύντομα στη ζωή μας. 
Τέλος το χαρτί
Επί της ουσίας μπαίνει τέλος στις ταμειακές μηχανές όπως τις γνωρίζουμε. Αντικαθίστανται από ειδικό λογισμικό μέσω του οποίου, όταν «ετοιμάζεται» απόδειξη προς έκδοση, θα επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με την ΑΑΔΕ. Θα αποστέλλονται τα στοιχεία της απόδειξης και εν συνεχεία η επιχείρηση θα λαμβάνει τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης (ΜΑΡΚ). Με τον ΜΑΡΚ θα επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της συναλλαγής. Η επιχείρηση από την πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να την τυπώσει ή να στείλει με sms ή email.
Ηδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις και αποστέλλουν στους πελάτες τους την ηλεκτρονική απόδειξη. Βέβαια, στην παρούσα φάση οι ανωτέρω επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν συνδεδεμένες με την εφορία, κάτι όμως που μπορούν να πράξουν πλέον, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τις παλαιές κλασικές ταμειακές μηχανές, μέχρι την απόσυρσή τους και μέχρι να μεταβούν στο νέο σύστημα (υποχρεωτικά σε ένα χρόνο), στην τυπωμένη απόδειξη θα υπάρχει QR Code. Με το smartphone o καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη θα μπορεί σκανάροντάς την να διαπιστώνει τη γνησιότητά της και εν συνεχεία να ενημερώνει την ΑΑΔΕ.
Σημειώνεται ότι χρήση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, μπορούν πλέον να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Ηδη η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας για την έγκριση λογισμικού υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων της ΑΑΔΕ –στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς από τον ΣΕΒ και τον ΣΕΠΕ– χορήγησαν τις πρώτες τέσσερις άδειες καταλληλότητας για λογισμικά ψηφιακής τιμολόγησης, που έχουν αναπτυχθεί από ισάριθμες εταιρείες.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια
Οσες επιχειρήσεις επιλέξουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των παρόχων μπορούν αυτόματα να διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων, που εκδίδουν, στην πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) στον ιστότοπο mydata.aade.gov.gr. Η διαδικασία αδειοδότησης είναι διαρκής και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται για τους αδειοδοτημένους παρόχους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
Η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των
παραστατικών.
Τα προς έκδοση ψηφιακά τιμολόγια υποβάλλονται σε βασικούς ελέγχους από την πλατφόρμα myDATA και σημαίνονται με τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης - ΜΑΡΚ, ο οποίος συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε τιμολόγιο, που εκδίδεται από αδειοδοτημένο λογισμικό.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου βελτιώνει την αξιοπιστία των συναλλαγών, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει σε ιστοσελίδα του παρόχου την αυθεντικότητα ενός τιμολογίου, με χρήση του QR code, που φέρουν υποχρεωτικά τα ψηφιακά τιμολόγια.
Ψηφιακή μεταρρύθμιση
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, «με την πιστοποίηση των πρώτων παρόχων ψηφιακής έκδοσης στοιχείων της ΑΑΔΕ, μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το πρώτο στάδιο μιας μεγάλης και σημαντικής ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA έχει πολλαπλά οφέλη για όλους: για τις επιχειρήσεις, διότι μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους, μέσω της αυτοματοποίησης διαδικασιών, αλλά και γιατί αποφεύγουν τις περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Για το κράτος, άρα και για τους πολίτες, διότι περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή και ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι συναλλαγές, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών».

Καθημερινή

Τέσσερις επιλογές για πληρωμή του φόρου εισοδήματος – Έως και 24 δόσεις αντί για 8

Η έκπτωση με την εφάπαξ πληρωμή, οι 8 δόσεις της εκκαθάρισης και η ρύθμιση που φτάνει ακόμα και τα 2 χρόνια! – Δυνατότητα άτοκης εξόφλησης ή έντοκης, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων – Οι επιλογές μέσω τραπεζών

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 8 μηνιαίων που ήδη προβλέπονται, δίνει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών! Πρόκειται για μια διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους, αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του, και μάλιστα… με τόκο!
Την ώρα που οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα άτοκης καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, το υπουργείο Οικονομικών «διευκολύνει» όσους δεν έχουν κάρτα ή δεν θέλουν να έχουν επαφή με τράπεζες να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, αντί τις 8 μηνιαίες που έχει εκκαθαριστεί. Προσοχή όμως γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 4,5% – 6%.
Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Αυγούστου πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ φουσκώνοντας ακόμα περισσότερα τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών. Μετά και την αλλαγή του «δοσολογίου» για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλη τους ως εξης:
1. Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.
2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και την δεύτερη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Προσοχή: πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης, καθώς μόνο έτσι θα είναι πραγματικά άτοκες.
Υπενθυμίζεται ότι στο Mytaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
https://arouraios.gr/2020/08/tesseris-epiloges-gia-plirwmi-toy-foroy-eisodimatos-ews-kai-doseis-anti-gia/

Οι συντεταγμένες και ολόκληρη η συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο...

Δείτε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ με Αίγυπτο τον σχετικό χάρτη και όλα τα άρθρα της συμφωνίας...


Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.  

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Ολόκληρη η συμφωνία ΕΔΩ