.Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα capital controls! Απαντήσεις σε 29 ερωτήματα...

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ενημερώνει τους πολίτες με απαντήσεις σε 29 ερωτήματα σχετικά με το τι ισχύει σήμερα στα capital control, περιγράφοντας τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες «αποφάσεις χαλάρωσης».
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα (840) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή).

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;

ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:
παρακατω ΕΔΩ

.Σπίτια πωλούνται σε τιμές ...μεταχειρισμένου αυτοκινήτου....(αυτό μας αξίζει..)

Κοντά στα επίπεδα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 κρατήθηκαν φέτος, παρά τα capital controls, οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αγορά, που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό, έπεισαν πολλούς πολίτες ν' αποκτήσουν ένα ακίνητο.
Αντίθετα, μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το επαγγελματικό ακίνητο, με τις πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία να καταγράφουν μείωση της τάξης του 50%.Διαμέρισμα πωλήθηκε προς 6.000 ευρώ

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων, που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του κτηματομεσιτικού δικτύου Oikies Real Estate, η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη «κρατήθηκε» στο επτάμηνο του 2016, χάρη ακριβώς στις δελεαστικές τιμές. «Η μεγάλη μείωση των τιμών που σημειώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μείωση που συνεχίζεται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν να πωλούνται διαμερίσματα στην τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Ενδεικτικά αναφέρεται καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, στη τιμή των 6.000 ευρώ» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στον αντίποδα της χαμηλότερης τιμής πώλησης (300 ευρώ/τ.μ.), η υψηλότερη διαμορφώθηκε στο επτάμηνο στα 1.818 ευρώ/τ.μ. Οι αγοραστές προτίμησαν τα μικρά και μεσαία ακίνητα, ενώ σημαντική ζήτηση (το 29% της συνολικής) εκδηλώθηκε και για τις πολύ μεγάλες κατοικίες, άνω των 150 τετραγωνικών.Οι ενοικιαστές προτιμούν πλέον μικρά και παλιά ακίνητα ηλικίας έως και άνω των 50 ετών
Εξάλλου, στις ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφηκε μικρή πτώση της τάξης του 5%. Η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 2,5 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5 ευρώ/τ.μ. Στις ενοικιάσεις προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα, έως και άνω των 50 ετών, με το 56% των προτιμήσεων να συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα των δεκαετιών 1960-1980. Τα παλαιότερα ακίνητα, της ίδιας περιόδου, προτιμήθηκαν και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις ενοικιάσεις, αφού τα επέλεξαν 61% των αγοραστών.
Σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα, προτιμούνται προς ενοικίαση, όπως άλλωστε και προς αγορά, τα μικρά διαμερίσματα, 61 μέχρι 70 και 71 μέχρι 80 τετραγωνικών (14% και 16% της ζήτησης για ενοικίαση αντίστοιχα).

fpress.gr