Ο νέος Ποινικός Κώδικας βγάζει έξω όλη τη 17Ν;


Ο νέος Ποινικός Κώδικας βγάζει έξω όλη τη 17Ν;
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει δεν είναι διόλου ευχάριστες. Ο Νέος Ποινικός Κώδικας δίνει την δυνατότητα αποφυλάκισης σε πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας αλλά και στα άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στους πολυϊσοβίτες και στο δικαίωμά τους στην άδεια ή την υφ’ όρον απόλυση. Αυτό το «κενό» ήρθε να καλύψει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 105Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».
Αν πατήσουν σε αυτή τη διάταξη οι καταδικασθέντες για τη δράση τους στην «17 Νοέμβρη» είναι πιθανόν να βγουν από τις φυλακές, καθώς ξεκάθαρα ορίζεται πως και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν παραμείνει στις φυλακές 25 έτη. Ταυτόχρονα, οι πολυϊσοβίτες κρατούμενοι για τη δράση τους στην τρομοκρατική οργάνωση μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης του άρθρου 110Α, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απολυθούν με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν παραμείνει 16 χρόνια στις φυλακές!
Τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εκτός από τον Χριστόδουλο Ξηρό που ήταν δραπέτης επί ένα χρόνο, έχουν συμπληρώσει αυτό το χρονικό όριο, καθώς φυλακίστηκαν το 2002. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από σήμερα 1η Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους.

Μπορούν να κάνουν χρήση του Νέου Ποινικού Κώδικα;

Επ’ αυτού, γεννάται ένα σοβαρό νομικό ζήτημα σχετικά με το εάν στην προκειμένη περίπτωση των μελών της «17 Νοέμβρη» πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος ή ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 465 του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου 2019 για τους καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εφαρμόζονται οι προϋπάρχουσες διατάξεις για την υφ´ όρον απόλυση. Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Οι διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».
Έτσι αναμένεται να γίνει κανονική μάχη στα δικαστήρια όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα αποφυλάκισης των μελών της «17 Νοέμβρη» για το ποια διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωσή τους. Πάντως, αυτή τη στιγμή, βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, προ του νέου Ποινικού Κώδικα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του το 2021, όταν θα έχει συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής παραμονής στις φυλακές, καθώς αυτό το όριο ορίζεται για την ισόβια κάθειρξη.
Σε άλλη κατηγορία ανήκει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή 17 φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο κρατούμενος διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ισοβίτες, μπορούσε να αιτηθεί υφ’ όρον απόλυση μετά τη συμπλήρωση 15 ετών στις φυλακές λόγω της ηλικίας του. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μέχρι σήμερα έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση, επικαλούμενος την ηλικία του και προβλήματα υγείας.
Επίσης, είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την επιτύχουν κιόλας, οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ ο Σάββας Ξηρός, καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια, έχει ήδη ζητήσει να βγει από τις φυλακές λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, αίτημα που απορρίφθηκε.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος σε τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια. Με βάση τον νέο Κώδικα, εφόσον δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση, το αργότερο μέχρι το 2027, πιθανότατα θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι καταδικασθέντες για τη «17 Νοέμβρη».

Έξοδο από την φυλακή και για Μαζιώτη και Ρούπα

Την «έξοδο» από τις φυλακές δείχνει ο νέος Ποινικός Κώδικας και στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Οι δύο κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014. Αυτό προβλεπόταν στο Αρθρο 270 του υφιστάμενου Ποινικού Κώδικα, το οποίο ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση προξενεί έκρηξη με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως με τη χρήση εκρηκτικών υλών τιμωρείται (…) με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εάν προκλήθηκε σωματική βλάβη ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας». Πλέον, με το αναθεωρημένο άρθρο προβλέπεται μόνο ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης!
Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια. Έτσι, θα μπορούν να συγχωνεύσουν τις ποινές τους και να αποφυλακισθούν γρηγορότερα.
https://www.newsit.gr/egklhma/o-neos-poinikos-kodikas-vgazei-ekso-oli-ti-17n/2815371/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

Τι προβλέπει η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου


Τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, προβλέπει απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του από αυτόν, καθορίζεται, ως ακολούθως:
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας απόφασης.
Διευκρινίζεται ότι η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.
https://www.news.gr/politikh/article/1813883/ethnikes-ekloges-2019-pii-dikeounte-adia-gia-na-psifisoun-ke-poses-imeres.html

Επεκτείνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων - Ποια θέματα ρυθμίστηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα, δεδομένου ότι μετά την από 11.6.2019 διάλυση της Βουλής δεν υφίσταται δυνατότητα τακτικής νομοθέτησης.
Αναλυτικά, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά τα εξής θέματα:
Επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση.
Για τη διασφάλιση της εύρυθμης εφαρμογής, από την 1η Ιουλίου 2019, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των Κωδίκων. Επίσης, διορθώνονται παροράματα και σφάλματα στους Κώδικες, τα οποία εντοπίστηκαν από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές μετά την ψήφισή τους.
Αναστέλλεται η αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό μέχρι την ολοκλήρωση του διενεργούμενου ελέγχου από τον οποίο θα προσδιοριστεί η διάρκεια της παραχώρησης και ο χρόνος επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο. 
Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκλογέων για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, απαλλάσσεται η μετακίνησή τους από την καταβολή διοδίων.
Παρέχεται η δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να συμβάλλονται ως ναυλωτές, στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού, για τη ναύλωση επαγγελματικού τουριστικού πλοίου αναψυχής.
Προβλέπεται ότι ο Κανονισμός Παιγνίων για τη ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων θα εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί ο Κανονισμός με υπουργική απόφαση, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, ορίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ, βάσει της οποίας έχουν ήδη έχουν δοθεί άδειες για λειτουργία τέτοιων παιγνίων που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο.
Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της μισθοδοσίας του προσωπικού τους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 
Παρατείνονται: 
  • Για ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου. 
  • Έως τις 7.11.2019 η προθεσμία επιχορήγησης των εταιρειών των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών συλλόγων που τα υποστηρίζουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  • Έως τις 30.11.2019 η προθεσμία μεταφοράς των εταιρειών των οποίων το Γενικό Εμπορικό Μητρώο τηρείται στα επιμελητήρια και τις περιφέρειες της χώρας. 
  • Έως τις 23.8.2019, η ισχύς των πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του σχολικού έτους 2018-2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπρόθεσμη πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2019-2020.
  • Έως τις 31.12.2019 η προθεσμία για τη δήλωση του διακριτικού τίτλου των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  • Έως τις 30.9.2019 η προθεσμία απευθείας αποζημίωσης των δικαιούχων περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.Τέλος, αποκαθίσταται η νομιμότητα δαπανών που έχουν διενεργηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων και υπηρεσιών σε νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες.
https://www.nextdeal.gr/epikairotita/oikonomia/107437/epekteinetai-i-rythmisi-ton-120-doseon-poia-themata-rythmistikan-me