Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα δε συνεισφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.«Προχωρούμε πάντοτε με την αρχή ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες. Αυτές οι ενέργειες δεν προσθέτουν τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, θεωρούμε την ίδια στιγμή πως οι διμερείς σχέσεις έχουν δική τους αξία. Εμείς μιλάμε για συνεργασία προς όφελος των λαών των δύο χωρών», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.Η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο την Τετάρτη. Κατηγορεί τους διπλωμάτες για «προσπάθειες συγκέντρωσης και διασποράς πληροφοριών, αλλά και για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων».
Η Αθήνα ανέφερε ότι οι διπλωμάτες επιχείρησαν να παρέμβουν σε εσωτερικές υποθέσεις όπως την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.
Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία που η Ελλάδα απελαύνει τους Ρώσους διπλωμάτες, εκτιμά ο Frank Creyelman, επίτιμος Βέλγος βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, όπως αναφέρει το sputniknews.gr
«Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Ελλάδα την ημέρα συνάντησης του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να καλέσουν σε μεγαλύτερη «ανάμειξη», βλέπετε χρήματα και αμερικανικό στρατό, από τα μέλη της συμμαχίας; Δεν νομίζω (ότι είναι σύμπτωση)», επισημαίνει ο Frank Creyelman και συνεχίζει:«Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη να καταδικάσει τη Ρωσία για όλα όσα πάνε στραβά στον κόσμο. Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να επανορθώσει για χάρη του Τραμπ ο οποίος σημειωτέον κατέκρινε σήμερα το γεγονός ότι η Γερμανία βασίζεται σε ρωσικές πηγές ενέργειας.
Εν τέλει γι’ αυτό γίνονται όλα. Για τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας, τη διατήρηση των κυρώσεων και τέλος την εξάρτηση από τις ΗΠΑ για ενέργεια και όπλα».
Με την απόφαση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε μία μετριοπαθή αντι-ρωσική θέση, δήλωσε ο Vladimir Bruther, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών.H βόμβα όμως έρχεται από αλλού και επιβεβαιώνει πανηγυρικά το χθεσινό άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.Το μέλος του συμβουλίου για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της FSB, υποστράτηγος ε.α. Αλεξάντρ Μιχαΐλοφ δήλωσε τα εξής σημαντικά:
Σε σχέση με τα εν λόγω γεγονότα, εξέφρασε την άποψη ότι πίσω απ’ αυτό βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν την αντιπαράθεση των υπηρεσιών τους με τις ρωσικές και στην Ελλάδα.
«Σήμερα δεν υπάρχει στην Ευρώπη ούτε μια υπηρεσία πληροφοριών, η οποία να μη δρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών συναδέλφων τους. Αναμφίβολα οι Έλληνες υπηρετούντες στην υπηρεσία πληροφοριών συντονίζονται σε αυτά τα ζητήματα με τους Αμερικανούς. Δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο στις σχέσεις μας.»Δυστυχώς μας επιβεβαιώνει. Το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Τα Σκόπια προορίζονται σαν αμερικανική «βάση» στα Βαλκάνια. Εάν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε στην Ρωσία ο μόνος σύμμαχος που θα έχει απομείνει στην χερσόνησο του Αίμου θα είναι μόνο η Σερβία η οποία και θα έχει περικυκλωθεί πανταχόθεν από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Εν ολίγοις η Ρωσία κινδυνεύει να αποκλειστεί εντελώς από τον ζωτικό για αυτήν χώρο, των Βαλκανίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον υλοποιεί σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα για να ελέγξει τα Βαλκάνια και να αποκλείσει τη διείσδυση της Ρωσίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με το «κλείσιμο» του Σκοπιανού εξυπηρετούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και στην ουσία ολοκληρώνεται ο ρωσικός αποκλεισμός.Η κατάσταση πλέον είναι δύσκολη και η χθεσινή δήλωση του Andrei Klimov, δείχνει αυτό που έρχεται: «Η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό.»