Φορολογικό σοκ για ανέργους, φοιτητές και νοικοκυρές που εισπράττουν ενοίκια


Δυσβάσταχτους φόρους θα επωμιστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που το 2016 έλαβαν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή και ακόμα χαμηλότερα από περιστασιακή απασχόληση. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης…  
Φορολογικό σοκ αναμένει όμως και τους δικαιούχους πολύ μικρών ποσών οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, οι οποίοι το 2016 απέκτησαν ταυτόχρονα και πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια. Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση λαμβάνουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο ή των 2.500 ευρώ που ισχύει για τον έγγαμο και προσθέτουν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2016, σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο.Στη συνέχεια, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.636 - 9.545 ευρώ, αλλά με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες, βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.Έτσι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων επιβαρύνεται με φόρο 22%. Στη συνέχεια επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100%.

Ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις για τους ένστολους


 Τέσσερις ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις έρχονται για εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποστράτους.
Όσοι αποχωρήσουν ως το τέλος του 2018 κάτι γλιτώνουν. Με έξοδο από το 2019 είναι πιθανό να έχουν περισσότερες απώλειες όχι μόνο στη σύνταξη αλλά και στο εφάπαξ.
Τα... νέα μέτρα προβλέπουν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»:

1.Μειώσεις αποδοχών από το 2018 με νέο μισθολόγιο που συγχωνεύει επιδόματα και εισάγει προσωπική διαφορά στους μισθούς που θα είναι μικρότεροι από τις σημερινές αποδοχές τους. Η προσωπική διαφορά κινδυνεύει να σβήσει, με νόμο, όπως γίνεται και στις συντάξεις.

2.Μειώσεις συντάξεων με το νέο τρόπο υπολογισμού για αποχωρήσεις μετά την 1/7/2016. Οι προσωπικές διαφορές που θα έχουν οι νέοι συνταξιούχοι (50% της μείωσης, 33% και 25%, αντίστοιχα, για τα έτη 2016, 2017 και 2018) εξαλείφονται από 1/1/2019. Αυτό σημαίνει ότι αν η σύνταξη που θα πάρει ένας στρατιωτικός που αποχώρησε μετά την 1/7/2016 έχει μείωση άνω του 20% από αυτή που θα έπαιρνε με το παλιό καθεστώς, τότε θα διατηρήσει ως προσωπική διαφορά το 50% της μείωσης. Αν η νέα σύνταξη είναι 21% μικρότερη, τότε θα έχει περικοπή κατά το ήμισυ, δηλαδή 10,5%. Αν η μείωση είναι 250 ευρώ, θα χάσει 125. Τα άλλα 125 θα τα έχει ως προσωπική διαφορά μέχρι το 2018 και από το 2019 κόβονται σε αυτά.

3.Ψαλίδι 7 εκατ. Ευρώ στα επιδόματα (ειδικών συνθηκών, ευθύνης και ενδεχομένως σε πτητικά, καταδυτικά).

4.Μειώσεις συντάξεων ως 18% στους απόστρατους μέσω επανυπολογισμού αποδοχών και καθορισμού προσωπικής διαφοράς μεταξύ της νέας και παλιάς σύνταξης. Επιπρόσθετα, κόβεται το επίδομα συζύγου 35 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, με απώλειες 50 ευρώ για όσους έχουν δύο, 120 αν έχουν τρία και 170 ευρώ αν έχουν τέσσερα παιδιά κάτω των 18 ή έως 24 αν σπουδάζουν. Οι περικοπές θα ισχύσουν από 1/1/2019.

SOS....Έκρηξη στο Μάνστεστερ Αρίνα: ‘Έχω ακόμα ανθρώπινο δέρμα στα μαλλιά μου’ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο συναυλιακός χώρος του Manchester Arena ήταν κατάμεστος για τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι ήταν εκεί για να δουν από κοντά την Αμερικανίδα τραγουδίστρια. Όλοι τους έγιναν μάρτυρες της πλέον πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία της Βρετανίας μετά από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005. Οι μαρτυρίες τους, συγκλονίζουν.

Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο Manchester Arena για τη συναυλία της Ariana Grande ήταν πολλά παιδιά, άλλωστε το κοινό της 23χρονης τραγουδίστριας είναι κυρίως έφηβοι, και οι γονείς τους που είτε τα συνόδευαν είτε είχαν πάει για να τα πάρουν.
—–> Η στιγμή της έκρηξης και ο πανικός που ακολούθησαν έχουν καταγραφεί σε video που κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσω των social media
Η έκρηξη προκάλεσε πανικό. Ουρλιαχτά και ποδοβολητά. Η Abby Mullen είδε την έκρηξη να σημειώνεται λίγα μέτρα μακριά της. «Ανθρώπινο δέρμα και κόπρανα πετάχτηκαν παντού, ακόμα και στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω ένας Θεός ξέρει τί στα μαλλιά μου. Αυτός ο ήχος, το αίμα και όσοι έτρεχαν να σωθούν με μέλη τους και κομμάτια από δέρμα να λείπουν, δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου ούτε από το μυαλό εκείνων που το έζησαν επίσης».
[embedded content]
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που σου έκαιγε το στήθος. «Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν», είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.
[embedded content]
«Η Ariana Grande είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο της τραγούδι και έφευγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο και να ουρλιάζουν. Ακούγαμε τις σειρήνες της αστυνομίας και των ασθενοφόρων. Ήταν τρομοκρατικό» είπε η Evie Brewster στη Mail Online.
[embedded content]
Οι στιγμές που περιγράφει μόνο τρομακτικές μπορούν να είναι. «Όλοι ήθελαν να βγουν έξω με τη μια. Εκατοντάδες άνθρωποι ούρλιαζαν και έκλαιγαν, όλος ο χώρος μύριζε καπνό και καμμένο. Η έκρηξη ακούστηκε σαν να ήταν μέσα στο κτίριο».

[embedded content]
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters, EPA
Πηγή: Newsit

Αυτές οι διαγραφές χρεών έμειναν στην ιστορία



Ποιες χώρες κατάφεραν να «αναδιαρθρώσουν» μεγάλο μέρος του χρέους τους. Η Ελλάδα αλλά και η Γερμανία στη λίστα
Κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για την Ελλάδα, φαίνεται η ελάφρυνση του χρέους να αποτελεί το απόλυτο ταμπού.

Όμως η διαγραφή χρεών των πολιτών από την κυβέρνηση μιας χώρας ή η διαγραφή του χρέους μιας χώρας από τους πιστωτές της δεν αποτελούν πρωτοφανή γεγονότα.Στην ελληνική περίπτωση δεν μιλάμε για «κούρεμα» χρέους, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία της Ευρωζώνης, αλλά για αναδιάρθρωσή του με διάφορες μεθόδους, όπως επαναγορά ομολόγων ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.Από το 1956 και μετά έχουν υπογραφεί περισσότερες από 400 διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρεών για 85 χώρες.Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους

ΤΖΑΜΑΙΚΑ

7,9 δισ. δολάρια, Φεβρουάριος 2010
Οι υπερβολικές δαπάνες του κράτους και η γρήγορη άνοδος του πληθωρισμού οδήγησαν την Τζαμάικα σε πολύ δύσκολη θέση πριν επτά χρόνια. Πάνω από 40% του κρατικού προϋπολογισμού πήγαινε για αποπληρωμή χρεών.

AΡΓΕΝΤΙΝΗ

95 δισ. δολάρια, Νοέμβριο 2001
Το 2001, η χώρα είχε κηρύξει στάση πληρωμών για χρέος ύψους 95 δισ δολαρίων, ενώ ακολούθησαν δύο αναδιαρθρώσεις το 2005 και το 2010 όπου πάνω από 9 στους 10 πιστωτές συμφώνησαν σε κούρεμα ύψους περίπου 70%. Ωστόσο, ένα ποσοστό αρνήθηκε και απευθύνθηκε στα δικαστήρια απαιτώντας να πληρωθεί η οφειλή στο σύνολό της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

30 δισ. μάρκα, 1953
Η Συμφωνία Χρέους του Λονδίνου (LDA) του 1953 σηματοδότησε το τέλος μιας μακράς περιόδου γερμανικής αθέτησης πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος που οφειλόταν τόσο στις κυβερνήσεις όσο και σε ιδιωτικούς φορείς. Η LDA μείωσε το χρέος σχεδόν στο μισό, αναδόμησε ό,τι απέμεινε, και συνέδεσε τις αποπληρωμές με τα έσοδα από τις εξαγωγές. Η Ελλάδα, σε μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της ιστορίας, υπέγραψε την LDA ως πιστώτρια χώρα. Το διεκδικούμενο χρέος της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο ανερχόταν σε 22,6 δισεκατομμύρια μάρκα με εκτοκισμό. Το χρέος μετά τον πόλεμο εκτιμήθηκε σε 16,2 δισ. μάρκα. Στη διάρκεια της συμφωνίας του Λονδίνου στις 27 Φεβρουαρίου 1953 (3) τα ποσά μειώθηκαν σε 7,500 δισ. μάρκα για την πρώτη περίοδο και σε 7 δισ. μάρκα για τη δεύτερη (4). Σε ποσοστό, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 62,6%.

ΙΡΑΚ

95 – 100 δισ. δολάρια, 2010
Μια ακόμη τεράστια διαγραφή κρατικού χρέους που έλαβε χώρα στον 21 πρώτο αιώνα. Έπειτα από την αμερικανική επέμβαση του 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ κατέστρωσαν ένα σχέδιο μαζικής διαγραφής χρέους με σκοπό να επανεκκινήσουν την ιρακινή οικονομία, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.Τα αποτελέσματα –όσον αφορά τους αριθμούς- ήταν εντυπωσιακά. Το εξωτερικό χρέος του Ιράκ το 2003 υπολογιζόταν στα 130-140 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2004, στόχος ήταν μια εξαιρετικά γενναία απομείωσή του.Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, το κρατικό χρέος της χώρας μειώθηκε στα 45 δισ. δολάρια το 2010

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΤΟ FORTUNEGREECE