Τι ισχύει για τα μέλη του νοικοκυριού που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό
Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα του επιδόματος στέγασης για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους ενώ αύριο θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος. Συνολικά 177.638 νοικοκυριά θα εισπράξουν το ποσό των 82.461.054,80 ευρώ.Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ησυμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό για όσους λάβουν αναδρομικά τριών μηνών (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου) κυμαίνεται από 210 έως 630 ευρώ.Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 221.993 αιτήσεις που αφορούν συνολικά σε 595.712 μέλη με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 327,5 εκατ. ευρώ.
Μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ενοικίου η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ παραμένει ανοιχτή για τις απαντήσεις ενώ δίνει νέες διευκρινήσεις απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών:
1. Υποβάλλω την αίτηση για το Επίδομα Στέγασης και προσμετράται στο εισόδημα του νοικοκυριού ποσό από προνοιακό επίδομα που εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος. Η αίτησή μου δεν εγκρίνεται, καθώς φαίνεται ότι δεν πληρώ τα εισοδηματικά κριτήρια. Τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να πάτε στο Κέντρο Κοινότητας ή στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής προνοϊακού επιδόματος, Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) ώστε να εξαιρεθεί το ποσό του προνοιακού επιδόματος και να προχωρήσει η αίτησή σας.
2. Μέλη του νοικοκυριού που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση για το επίδομα ενοικίου;
Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ.3 της ΚΥΑ του προγράμματος, τα μέλη του νοικοκυριού που περιλαμβάνονται στην αίτηση πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Μέλη του νοικοκυριού που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης διαγράφονται με το σχετικό αποδεικτικό.
3. Συνενοικιαστής σε αίτηση για το επίδομα ενοικίου δεν είναι δικαιούχος βάσει των όρων του προγράμματος. Πως προχωράει η αίτηση στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Συνενοικιαστής χωρίς δικαίωμα συμμετοχής (πχ. πολίτης με μη νόμιμη παραμονή, αιτών άσυλο κλπ) θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αίτηση του νοικοκυριού. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος θα επιλέξει την ενέργεια ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ για το συγκεκριμένο μέλος και στη συνέχεια στο πεδίο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ επιλέγει ΟΧΙ. Ο συνενοικιαστής δεν προσμετράται πλέον ως μέλος του νοικοκυριού για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος, ενώ και τα ατομικά του εισοδήματα δεν υπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού. Ο συνενοικιαστής εξακολουθεί να εμφανίζεται στην αίτηση με την ένδειξη στον πίνακα σύνθεσης του νοικοκυριού «ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ».
4. Μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση;
Φοιτητές έως είκοσι πέντε ετών που διαμένουν μόνοι τους δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα στέγασης (άρθρο 2 περ. α). Ο περιορισμός αφορά το σύνολο των φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή /και υποβάλουν φορολογική δήλωση. Στην ανωτέρω κατηγορία περιλαμβάνονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και οι φοιτητές των Σχολών Σωμάτων Ασφαλείας.